Sabah

MART ayındaki yerel seçimler için partilerin kendilerin­i yenileme çalışmalar­ı yapması kaçınılmaz­dır.

-

gnümüzdeki yıl yapılacak yerel seçimlere dönük olarak siyasi partilerin kendilerin­i yenileme çalışmalar­ı yapmaları kaçınılmaz bir gerektir. Partiler, ardı ardına yapılan seçimlerde­n ve referandum­lardan yorgun çıkmışlard­ır.

AK Parti’de ilk adım

İşin en garip yanı geçen dönemin galip partisi AK Parti bu yenilenmen­in ilk adımını 6’ncı Kongresi ile atmış ve yönetimine yeni kadrolar da katılmıştı­r. Buna karşı seçimlerde­n en ezik çıkan ana muhalefet CHP ise, yenilenmek yerine bir iç kavganın rüzgârına kapılmış durumdadır. Bu kavganın BAŞYAZI ise, yenilenme yerine bölünme getirmesi ihti- mali fazladır.

Değişimin gereği

“<ENILENMEK” sade siyasi partiler için değil her alanda değişimi yaşayan tüm örgütler için kaçınılmaz bir gerek değil midir? Yönetim kuramcısı Drucker, çağımızı “<ENI ÖRGüTLER 7OPLUMU” şeklinde belirlerke­n, bu çağın en önemli öğesini “DEğIşIM” olarak niteliyor ve şöyle diyor:

Değişimin yönetimi

- Her örgüt değişimin yönetimini kendi yapısının içine yerleştirm­elidir. Birincisi her örgüt, yapmaya alışık olduğu her şeyi terk etmeye hazır olmalıdır. Yöneticile­r her süreçte “BUGüN BILDIKLERI­MIzI GEçMIşTEKI O zAMAN BILSEyDIK, BUNA GENE BAşLAR MıyDıK” sorusunu sormalıdır­lar. Eğer bu sorunun cevabı “HAyıR” ise, örgüt o zaman “ÖyLEySE şIMDI NE yAPACAğız” sorusuna cevap aramalıdır.

CHP’nin sorunu

Drucker’ın bu anlatımını Türkiye’nin siyasi pratiğine uygulamayı denersek... Mesela CHP yöneticile­ri bugünkü bilgileriy­le dünü değerlendi­rselerdi, modern ve postmodern darbelerde darbeciler­in yanında yer alırlar mıydı? Galiba evrensel kuramları tıpkı değişimin kaçınılmaz­lığı gibi göz önünde tutmak gerekiyor.

Hizmet yarışı

Çağdaş dünyada demokratik siyaset “HIzMET yARışı”dır, hizmete dönük rekabettir. Demokratik siyasette seçilmişle­r rakip seçilmişle­rin meşruluğun­u tartışmaz. Toplumdaki kesimleri birbirinde­n ayıran farklılıkl­ar değil, tüm toplumu refah ve mutluluk hedefinde birleştire­n ortak nitelikler daha fazla ön plana çıkartılır. Irkçılık, dincilik, yabancı düşmanlığı gibi öğeleri, ancak aşırı uçlardaki marjinal partiler kullanır. Büyük kitle partileri kritik anlarda mutlaka uzlaşırlar, koalisyonl­ar kurarlar.

Amerika örneği

İşin en garip yanı dünyadaki demokrasil­ere örnek gösterilen Amerikan demokrasis­i bugün Trump döneminde marjinal bir partinin güdümündey­miş gibi yansımalar­a sahne oluyor. Medyayı halk düşmanı ve muhalefett­eki Demokrat Partililer­i tehlikeli olarak gören ve yabancı düşmanlığı­nı ticaret savaşların­a gerekçe kılan bir yönetim var ABD’de.

Evet... Yeni dünyayı eski ve hayır getirmeyen alışkanlık­larla karşılamak­tan kaçınmak gerekiyor.

mbarlas@sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

 ??  ?? MeKmeW BARLAS
MeKmeW BARLAS
 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye