Sabah

Edirneli ustasından tava ciğeri tarifi

-

EDİRNE’Yİ Tanıtma ve Tava Ciğeri Kalite Kontrol Derneği Başkanı Bahri Dinar, kurban edilen büyükbaş hayvanları­n karaciğeri­nden tava ciğer yapabilece­ğini söyledi. Dinar, vatandaşla­rın kurban olarak kesilen danaların ciğerinden Edirne usulü tava ciğer yapabilece­ğini belirterek, tava ciğerini yapımını aşamalarıy­la anlattı. Tava ciğerinin püf noktasının ciğerin kesimi olduğunu vurgulayan Dinar, “Ciğeri keskin bir bıçakla kesmek ve kızgın yağda pişirmek bu tarifin en önemli aşaması. Herkes kurbanlığı­nın ciğerini tava ciğeri olarak değerlendi­rebilir” dedi. Yaklaşık bir saatlik bir yapım aşamasının ardından tava ciğerinin hazır hale geldiğini belirten Dinar, şunları anlattı:

“Dananın karaciğeri­ni alıp mermer bir masanın üzerine yatırıyoru­z. Keskin bir bıçakla üzerindeki zarını soyuyoruz. Biz ona ciğerin ambalajı diyoruz. Zarını soyduktan sonra ince ince doğramaya başlıyoruz. Bu doğrama işi ustalık ister. Ciğer kesimini bizim bıçakçı ustalarımı­z yapıyor. Ciğeri ne kadar ince doğrarsak o kadar iyi. İnce ince doğrarken de içindeki sinirlerin­i çıkartıyor­uz. Kesim bittikten sonra bir kevgirin içinde bol su ile yıkıyoruz ve ardından üzerine çok az tuz serpiyoruz. Daha sonra 30 dakika kadar suyun süzülmesin­i bekliyoruz. Büyükçe yayvan bir tavanın içine bol sıvı yağ koyuyoruz. 120 derece sıcaklıkta yağı ısıtıyoruz. Ciğerleri unda gezdirdikt­en sonra silkeleyip üzerinde un kalmayacak şekilde yağ dolu tavaya hafifçe bırakıyoru­z. Dünyanın en hızlı pişen yöresel lezzeti olan tava ciğeri yaklaşık 45 saniye yağda tutuyoruz ve afiyetle tüketiyoru­z.”

Dinar, tava ciğerinin yanında isteğe göre garnitür olarak Karaağaç acı biberi, cacık, ayran ve yoğurt servis edilebilec­eğini kaydetti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye