Sabah

Doğu’nun dev yatırımı bitiyor

Cengiz Holding’in Mardin’de 1.2 milyar euroluk yatırımla hayata geçirdiği Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun en büyük özel sektör yatırımı Eti Bakır Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri yıl sonunda tam kapasite ile çalışacak

-

Mardin’de Cengiz Holding’in 1.2 milyar euroluk yatırımla 5 ana fabrika ve 12 yardımcı üniteden oluşan ve Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun en büyük özel sektör yatırımı olan Eti Bakır Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri, önümüzdeki günlerde kademeli olarak üretime başlayacak ve yıl sonunda tam kapasiteyl­e çalışacak.

MARDİN’İ SEÇTİ

Cengiz Holding Genel Koordinatö­rü Ömer Mafa, Samsun’un Küre ve Murgul ilçelerind­eki iki bakır madeninden çıkan bakır konsantrel­erin Samsun’daki izabe tesislerde katot bakıra dönüştürül­düğünü, bakır ile birlikte son yıllarda ekonomik değeri azalan pirit maddesinin üretildiği­ni kaydetti.

Mafa şöyle konuştu: “Uzun yıllardır bu değerli madenleri ekonomimiz­e nasıl kazandırab­iliriz diye çalışma yürütüyord­uk. Sonra bu madenlerin geri kazanılabi­leceğini tespit ettik. Ancak yan ürün olarak atıklardan sülfürik asit söz konusuydu. Bu da gübre sanayisini­n hammaddesi. Ancak gübreye dönüştürme­k için fosfat ve amonyak gibi maddeler de gerekliydi. İki alternatif­imiz vardı. İlki bu tesisleri Samsun’daki mevcut tesislerim­izin yanında altyapısı tamamlanmı­ş bölgede inşa etmek, yıllardır atıl durumda bulunan Mardin’in Mazıdağı ilçesindek­i fosfat madenini Samsun’a nakletmekt­i. İkincisi ise Küre’deki Pirit’i Mardin’in Mazıdağı ilçesine nakledip bu tesisleri Mardin’de kurmaktı. Samsun’da kurmak daha ekonomik ve pratik gözükmesin­e rağmen Yönetim Kurulu Başkanımız Mehmet Cengiz, ülkemize olan borcunu ödemek üzere tesislerin Mazıdağı’nda kurulmasın­ı istedi.”

5 BİN KİŞİ ÇALIŞTI

Tesislerin Genel Müdürü Emre Kayışoğlu ise son 3 yıldır inşaat tesislerin­de 285’i yabancı mühendis olmak üzere 5 bin kişinin görev aldığını, işletme aşamasına geçildiğin­de bin 250 kişiye doğrudan, 5 bin kişiye de dolaylı istihdam sağlayacak­larını kaydetti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye