Sabah

Tarihi tekrarlar

- mbarlas sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

AKİF’İN dizeleri ne güzel: Tarihi tekerrür diye tarif ediyorlar/Hiç ibret alınsaydı tekerrür mü ederdi.

İnsanlığın “ arih” adını verdiği bitlarmez tükenmez öyküler antolojisi­nin en doğru yorumu Mehmet Akif Ersoy’un dizelerind­edir...

“ arihi tekerrür diye tarif ediyorHiç ibret alınsaydı tekerrür mü ederdi”

Napolyon’dan Hitler’e

Tarihi tekrar edenlere dünya çapında en iyi örnek Hitler değil midir? Napolyon İngiltere dışında tüm Avrupa’ya diz çöktürdükt­en sonra bir de Rusya’ya sefer açmasaydı, hayatının sona ermesini St. Helen adasında sürgündeyk­en BAŞYAZI bekler miydi? Hitler de Napolyon’la aynı konumdayke­n Sovyetler Birliği’ne dönük olarak Barbarossa Operasyonu’nu başlatmasa­ydı, yolun sonunda Berlin’deki sığınağınd­a intihar mı ederdi?

Darbecilik geleneği

Bizim iç siyasetimi­zde de Osmanlı’dan Cumhuriyet’e aktarılmış tekrarlar yok mudur? Yeniçeri Ocağı’ndan İttihatçıl­ık’a oradan da Cumhuriyet’in Kemalistle­rine aktarılan darbecilik, sonunda FETÖ’cülüğe kadar dayanmadı mı? Ve kendini “Derin Devlet”in değişmez iktidarı olarak gören CHP, sonunda kronik muhalefet rolüne mahkûm olmadı mı?

Menderes ve idam

Tarihten de yaşananlar­dan da ders almamak veya yaşananlar­ı doğru tahlil edememeye örnekler de o kadar çok ki... 2010’da sayın okurum Cahit Aksoy’un gönderdiği mektubu hâlâ saklarım. Şöyle demişti mektubunda...

“- ...1951-1960 arasında Adnan Menderes 43 kişinin idam kararına imza attı ve hepsi idam edildi. İdamların en dramatik olanı ise, 14 Nisan 1955’te casusluk suçundan idam edilen Hayati Karaşahin’di. İnfazı, Ankara Samanpazar­ı’nda halka açık olarak yapıldı. Suçu neydi? Rusya için casusluk yapmak.”

Deliler de asılır mı?

Hayati Karaşahin’in idam edildiği dönemde Ankara’da lise öğrencisiy­dim. Hayati Karaşahin yarı meczup bir kişiydi. Ankara’daki Sovyet Büyükelçil­iği’nin bahçesine okullarda her öğrencide bulunan Faik Sabri’nin “Ortaokul Atlas”ını atarken yakalanmış ve sonunda idama mahkûm edilmişti. Karaşahin’in idamını onaylayan Yargıtay dairesinin başkanı olan yüksek yargıç babamın arkadaşıyd­ı. Ona “Akıl hastaları da de idam edilir mi” diye sorduğumda, “Burada her şey olur” diye cevap vermişti.

Öcalan ve idam cezası

Sayın Aksoy’un mektubunda­n sonra “Rahmetli Adnan Menderes başına gelenleri yaşadıktan ve idam edildikten sonra hayata dönebilsey­di, acaba idam cezası hakkında nasıl bir tavır alırdı” diye düşünmüştü­m. Ve idam cezasının kalkmasını Abdullah Öcalan’a borçlu olduğumuzu düşünerek gülümsemiş­tim.

Ve bugün

Bir şiir okudu diye hapse atılan Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşk­anı olduğu bu dönemde cezaevleri­nde düşünce suçluların­ın, gazetecile­rin bulunması da bir tarihi tekrar değil midir? Yani Mehmet Akif’in dizeleri evrensel ve zaman ötesi bir gerçeği ifade ediyor.

 ??  ??        BARLA6 BAŞYAZI VİTRİN
BARLA6 BAŞYAZI VİTRİN
 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye