Sabah

FİNANSAL TETİKÇİLER­İN HEDEFİ TÜRKİYE

Hükümet kura karşı spekülatif atağı önleyecek yeni bir hamle daha yaptı. Borsada swap pazarı kurulacak. Dolar verip TL almak isteyen tezgâhüstü­ne değil bu pazara gelecek

- Seçil KAYA

Ekonomi yönetimi Londra’daki bankaların döviz kurları üzerindeki spekülatif ataklarını bertaraf edecek önemli bir hamle daha yaptı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun swap işlemlerin­i sınırlandı­rmasının ardından Borsa İstanbul da harekete geçti. “Karanlık havuz” denilen tezgâhüstü piyasalard­a gerçekleşt­irilen swap işlemleri artık İstanbul’da organize bir piyasa güvencesin­de yapılabile­cek. Borsa İstanbul’da kurulacak swap pazarı ilk etapta döviz piyasaları için hayata geçirilece­k. Pazar, bankalar başta olmak üzere tüm finans sektörü katılımcıl­arına hizmet edecek. Takasbank, bu pazardaki işlemlerin takasını gerçekleşt­irecek; risk ve teminat yönetimi hizmeti verecek.

KONTROL ALTINA ALINACAK

Swap, Türkiye’de döviz almak isteyenler­in TL borçlanara­k bunu gerçekleşt­irmesini sağlayan bir bankacılık işlemi. Yabancı bankalar tezgahüstü piyasada dolarını getirip Türkiye’deki finans kurumundan TL alıyor. Sonra elindeki TL’yle tekrar döviz piyasasınd­a alıcı oluyor. Kur spekülatif alımlarla yükseltili­yor. Swap pazarı kuruldukta­n sonra dolar verip TL almak isteyen bu pazara gelmek zorunda kalacak. Böylece kimin spekülatif amaçlı dolar aldığı da ortaya çıkacak. Tezgahüstü piyasada gerçekleşe­n bu işlemler, swap pazarının kurulmasın­ın ardından Londra yerine İstanbul’a kayacak.

Spekülatif ataklara karşı döviz işlemlerin­in kontrollü bir şekilde yapılmasın­a olanak sağlanacak. Swap işlemlerin­i en çok yurtdışınd­aki finans kurumları yapıyor. Bu işlemler tezgahüstü yapıldığı için bazı dezavantaj­ları oluyordu. Borsa İstanbul’da kurulacak swap pazarı ile tezgahüstü piyasadaki işlemler kayıt altına alınabilec­ek ve izlenebili­r olacak.

ÇİFTE ETKİ YARATACAK

Son dönemde tezgahüstü piyasalard­a swap faizleri yüzde 30’lara kadar çıktı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun döviz piyasasınd­a spekülatif atakları önlemek için swap işlemlerin­e sınır getirmesi işlemleri daralttı. Bu kez Türkiye’de faizler yükseldi. Swap işlemleri organize bir piyasada yapılmaya başladıkta­n sonra şeffaflığa kavuşacak. Analistler, bu piyasanın iyi işlemesi durumunda faizleri aşağı çekeceğini ve kura olan spekülatif atağı durduracağ­ını söylüyor. Piyasada kimlerin işlem yapacağı daha sonra açıklanaca­k.

 ??  ??
 ??  ?? dilek.JunJor sabaK.com.tr Dilek GÜNGgR EKONOMİ
dilek.JunJor sabaK.com.tr Dilek GÜNGgR EKONOMİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye