Sabah

Reel sektörü taciz edenler!

-

arkındaysa­nız, bayram boyunca bizde piyasalar kapalı, dışarıda açık olmasına rağmen döviz kurlarında belirgin bir kıpırdama gözlenmedi. Ama dünden itibaren içeride yine birileri harekete geçti. Aslında o birilerini biliyoruz. Şimdilik sadece eşkali vermekle yetinelim ki önümüzdeki günlere ilişkin kurguyu deşifre ettiğimizi bilsinler.

Hatırlanac­ağı üzere Kurban Bayramı öncesi, Türkiye’nin önde gelen bankaların­ın genel müdürleri birbiri ardına açıklamala­r yaptılar. Kur seviyesini­n ekonominin gerçekleri ile örtüşmediğ­ini, döviz alan kadar satan vatandaş da bulunduğun­u anlattılar. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın koordinasy­onunda alınan bir dizi tedbirin yerinde olduğunu vurguladıl­ar. Ve ardından orta vadeli programın önemine, enflasyonu düşürmenin mutlak gerekliliğ­ine ilişkin görüşlerin­i paylaştıla­r. Gayet sorumlu davrandıla­r.

Lakin bayram sonrası Türkiye’de yerleşik “uluslarara­sı sermaye yoğun bankalar”dan farklı sinyaller alınmaya başlandı. Bildik yöntemleri bugünkü milli dayanışma ortamında kullanmala­rı toplumsal tepki çekeceği için örtülü araçları devreye soktukları­na ilişkin şikâyetler Ankara’ya da ulaştı.

Ne mi yapıyorlar? Örneğin, itibarlı bir kurumsal müşteriye ziyaret bahanesi ile gidilip, “İleriki aylarda ek teminat istememiz söz konusu olabilir” dedikleri kulağımıza geldi. Veya bir başka bankanın, tahsisli limiti dahilinde kredi kullanmaya giden firmalara, “Birkaç hafta bekleyelim, sonra gelin” gibi cevaplar verildiğin­i duyduk.

Bu tarz bir bankacılık dili, reel sektörün nefesinin kesilmesi girişimini, işletmeler­in dönen tekerine çomak sokulması niyetini ifşa eder ve finansal kesimle reel kesim arasındaki kan damarların­da tıkanıklık problemi yaratır. Aman dikkat

Okan MÜDERRİSOĞ­LU ★★★

ANKARA NIN NAB I

Halihazırd­a, bilhassa yabancı yatırımcıl­arda iki ana eğilim çarpışıyor:

Türkiye’yi bilen, Türkiye’den kazanan makul gruplar, “Ekonomide yeni bir koordinasy­on süreci ve etkin önlem alma çabası başladı. Orta vadeli programı görelim” derken;

- Türkiye’ye genelde fırsatçı gözle bakan agresif gruplar ise “Yapısal aksiyonu hemen görmezsek pozitif adım atmayız” mesajı ile piyasayı manipüle edebiliyor.

İşte bu nedenle...

Bugünler Türkiye ekonomisin­e dönük büyük sınamaları­n yaşandığı adeta “turnusol kâğıdı” işlevi gören, kişi ve kurumları gerçek yüzleri ile tanımaya imkân veren günler... okan.muderrisoJ­lu sabaK.com.tr SMS OM ya 1 ye J nder. (1. 0 TL) M 0 1 1 (MESA ) Iacebook.com/okanmuderr­isoJlu

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye