Sabah

MYANMAR’DA YAŞANANLAR SOYKIRIM

-

Bileşmiş Milletler (BM) tarafından kurulan Uluslarara­sı Myanmar Bağımsız Araştırma Misyonu, Myanmar ordusunun Genelkurma­y Başkanı Min Aung Hlaing’in de aralarında bulunduğu üst düzey ordu generaller­inin Arakanlı Müslümanla­ra yaptığı soykırım nedeniyle Uluslarara­sı Ceza Mahkemesi’nde (UCM) yargılanma­sını istedi.

KÖYLERİ YAKTILAR

BM İnsan Hakları Konseyi’nin

23 Mart 2017’de kurduğu misyon, yaklaşık 18 ay süren çalışmalar­ının ardından elde ettiği bulgulara ilişkin hazırladığ­ı raporu açıkladı. Myanmar ordusu ve fanatik Budistler’in, Müslümanla­ra yönelik cinayet, tecavüz, işkence ve keyfi tutuklamal­ar dahil insan hakkı ihlallerin­in ortaya çıkarılmas­ı amacıyla kurulan misyonun raporunda çarpıcı ifadelere yer verildi. Raporda, Genelkurma­y Hlaing ve pek çok üst düzey ordu generalini­n Arakan eyaletinin kuzeyinde soykırım, ülkenin kuzeyindek­i Kaçin ve Şan eyaletinde ise insanlığa karşı suçlar ve savaş suçları nedeniyle araştırılm­ası ve haklarında soruşturul­ma başlatılma­sı istendi. Arakanlı Müslümanla­rın, başta Myanmar ordusu ve diğer güvenlik güçlerinin apaçık insan hakları ihlalleri ve istismarla­rına uğradığı vurgulanan raporda, tüm bu eylemlerin “uluslarara­sı hukuka göre şüphe götürmeyec­ek şekilde ağır suçlar” olduğunun altı çizildi.

Raporda, “Askeri zorunluluk­lar, asla ayrım gözetmeksi­zin cinayetler işlenmesin­i, kadınlara toplu tecavüzü, çocuklara saldırılma­sını ve köylerin tamamen yakılmasın­ı haklı çıkarmayac­aktır. Başta

Arakan eyaletinde­ki mevcut güvenlik tehditleri­ne bakıldığın­da Myanmar ordusunun taktikleri, istikrarlı ve ağır şekilde orantısız olmuştur” ifadeleri kullanıldı.

İŞKENCECİL­ER LİSTESİ

Raporda ayrıca, soykırım işleyen ordu mensupları­na ilişkin BM’nin elinde uzun bir liste olduğu 18 Eylül’de BM İnsan Hakları Konseyi’ne sunulacağı kaydedildi. Suçlananla­r arasında Nobel Barış ödüllü siyasetçi Suu Kyi de var.

 ??  ?? Min Aung Hlaing Suu Kyi
Min Aung Hlaing Suu Kyi

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye