Sabah

Trump, Pence veya Clinton

-

u sıralarda sadece iç siyasetin değil dünyanın da gündeminde TürkiyeABD ilişkileri­ndeki gerginlik var. Bunun nasıl seyredeceğ­i merak ediliyor. Bizzat ABD Başkanı rump’ın apaz runson’u bahane ederek Türkiye’yi yaptırımla tehdit etmesi ve ardından gelen kur manipülasy­onu iki ülke arasındaki ilişkileri içinden çıkılmaz hale getirdi. Henüz diplomatik kanallar kapanmış değil ama ilişkileri­n eskisi gibi olma ihtimali de yok.

Aslında FETÖ darbesinde­n PKK-PYD’ye silah desteğine kadar ABD, uzun zamandır Türkiye karşıtı bir duruş sergiliyor ve bu bir yerde patlayacak­tı. Şimdi yaşanan tam da budur... Bu krizin, rump’ın başkan seçilmesiy­le veya Papaz Brunson’u bahane etmesiyle direkt bir ilişkisi de yok. Hatta Trump’ın bugün yaşanan derin krizi biraz ötelediği de söylenebil­ir. Trump değil de rakibi illary linton seçilseydi kriz çok daha erken patlayacak­tı. Çünkü FETÖ ile içli dışlı Clinton çok daha sert bir Türkiye siyaseti izleyecek ve eminim 15 Temmuz darbe girişimini de açık açık destekleye­cekti.

Şimdi birileri, daha doğrusu Türkiye’nin kur manipülasy­onuyla sıkıştırıl­masını iç siyasete bağlayanla­r şöyle diyor: “ n rump geldi diye sevinenler şimdi onun gitmesini istiyor. elecek olan ence daha tehlikeli. O zaman ne yapacaksın­ız?” Bir kere ülkelerin çıkarları da pozisyonla­rı da zaman içinde değişebili­r. Bir siyasi aktörün bir dönem işinize yaraması her zaman yarayacağı anlamına da gelmez.

Bu gerçeği görmeden analiz yapanlar ne yazık ki Türkiye’nin yaşadıklar­ını saklamak için özel çaba harcıyor. Artık şu gerçeği görmek gerekiyor; cin şişeden çıktı. ABD’yi ister Trump, ister Pence veya Clinton yönetsin sonuç değişmeyec­ek. Çünkü ABD ile Türkiye’nin küresel ve bölgesel çıkarları örtüşmüyor. Türkiye, otonom siyaset izleyen, küresel haksızlıkl­ara itiraz eden bir ülke olmak isterken ABD bunu istemiyor, saldırıyor. Trump gibi siyasi aktörler bunu söylemiyle ya yavaşlatır ya da iç siyaset malzemesi olarak kullanarak hızlandırı­r, o kadar.

 ??  ?? Ş0DK u  g h5
Ş0DK u g h5

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye