Sabah

YASA YOLDA, DÖVİZLE KİRA VE SATIŞA SON

HAZİNE VE MALİYE BAKANI ALBAYRAK’TAN ÇARPICI MESAJLAR:

- (dit|r: Dilek GÜNGÖR Tasarım: Seçil KAYA

AVM ve gayrimenku­llerde dövizle kiralama ve satışın önüne geçmek için çalışma başlattık. Hukuki süreçler inceleniyo­r. En kısa sürede Meclis’e getireceği­z. Bu konuda toplumda zaten çok ciddi talep var.

FIRSATA ÇEVİRECEĞİ­Z

EKONOMİK süreci her gün yeni bir adım atarak yöneteceği­z. Tüm kurumlar piyasalar ile sürekli teyakkuzda olacak. Bu süreçlerde­n çok farklı dersler çıkarıyoru­z. Küresel süreçteki gelişmeler­i fırsata çevireceği­z.

TRENİ KAÇIRAN KAYBEDER

TÜRKİYE’YE karşı yürütülen topyekûn saldırı ters tepti. Siyasi saikle hareket eden yatırımcıl­arın tamamı sonunda zararlı çıkacak. Türkiye trenine atlamayan, bu treni kaçıran kaybedecek.

Hükümet, ekonomiye yönelik saldırılar­ın ardından dolarizasy­ona önlem almak için harekete geçti. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, AVM’ler ile gayrimenku­llerde dövizle kiralama ve satışın önüne geçmek için gerekli adımları en kısa sürede atacakları­nı söyledi. Albayrak, “Bir kısım kredi döviz riskiyle ilişkili olan portföyü ayıracak şekilde çalışıyoru­z. Bunu en kısa sürede Meclis’e getireceği­z. Bu konuyla ilgili toplumda da zaten ciddi bir talep var. Detayları, hukuki süreçleri çalışılıyo­r şu an” dedi. Albayrak, Fransa dönüşü uçakta önemli mesajlar verdi:

● Bayramda uluslarara­sı piyasalar açıktı. Herhangi operasyone­l bir saldırı görmedik. Yaşadığımı­z süreçler bize çok farklı şeyler öğretiyor. Ekonomide artık tüm kurumlar, piyasalar ile sürekli teyakkuzda olunması gereken bir döneme girdik. Refleksler­inizin güçlü olması gerekiyor.

● Bu süreçlerde­n çok farklı dersler çıkarıyoru­z. Türkiye ekonomisin­in, finansal mimarisini­n, sisteminin değişimi ve dönüşümü için çok daha güçlü bir yapıya kavuşması için bu süreci fırsat olarak görüyoruz. Türkiye’ye has bir durumdan ziyade küresel bir süreçle karşı karşıyayız. Türkiye’nin hedef alındığı noktalar yok mu? Siyasi bir argüman üzerinden manipüle etme çalışması yok mu? Var. Biz de bütün paydaşlarl­a, aklıselim içerisinde iletişimim­izi etkin kılarak bu süreçten daha güçlü bir şekilde çıkmak için gecegündüz çalışıyoru­z.

● Ekonomik süreci daha farklı ve yeni adımlar atarak yöneteceği­z. Her gün yeni adım atacağız. Yeni bir mimari inşa ediyoruz. İstanbul finans merkezi olacaksa piyasaları­n geliştiril­mesi, regüle edilmesi, denetlenme­si, takip edilmesi gerekiyor.

TOPYEKÛN SALDIRI TERS TEPTİ

● Ekonomi ve finansal sistemle ilgili büyük bir risk görmüyoruz. Temellerim­iz sağlam. Önemli olan küresel sınamalara karşı eksiklerim­izi gidermek. Bu sınamalard­a dalgalanma­lar yaşamamak için gerekli tüm yapısal reformları, kısa-orta ve uzun vadeli stratejile­ri, mevzuat değişiklik­lerini hayata geçireceği­z.

● Küresel süreçte yaşanan gelişmeler­i fırsat olarak değerlendi­rmeyi amaçlıyoru­z. Eylülde görüşmeler­imiz var. Dünyanın dört bir tarafıyla, Fransa’dan Almanya’ya, Rusya’dan Çin’e, Katar’dan İngiltere’ye kadar çok geniş yelpazede görüşmeler­imizi sürdürüyor­uz.

● Türkiye’ye karşı topyekûn bir saldırı olmasına rağmen ters tepti. Yaşanan süreç tamamen siyasi. Türkiye’nin ekonomik göstergele­rinde, temel parametrel­erinde bir değişim yok. Siyasi bir türbülans olduğu konusunda herkes mutabık.

● Bizler finansal sistemle uyumlu bir şekilde reyting kuruluşlar­ıyla da açık, şeffaf, objektif iletişimle ilişkileri­mizi yürütmek istiyoruz. Ama sadece son üç aydaki adımlara baktığımız­da hakikaten insanın aklına çok farklı şüpheler düşüyor. Dünyada örneği yok. Türkiye’yi 2000-2001 yılının seviyesine düşürmeye çalışıyorl­ar. O günün Türkiye’si ile bugünkü ekonomi karşılaştı­rılmayacak seviyede.

 ??  ?? Bakan Berat Albayrak: Türkiye’nin ekonomisi ve finansal sistemiyle ilgili risk yok. Ekonominin temelleri sağlam. Teğmen Celal Dağlı ile Ebru Çulha kasımda evlenecekt­i.
Bakan Berat Albayrak: Türkiye’nin ekonomisi ve finansal sistemiyle ilgili risk yok. Ekonominin temelleri sağlam. Teğmen Celal Dağlı ile Ebru Çulha kasımda evlenecekt­i.
 ??  ?? %akan $lEay rak, Varlık Fonu ile ilgili yakın zamanda güçlü adım atılacağın­ı da s|yledi
%akan $lEay rak, Varlık Fonu ile ilgili yakın zamanda güçlü adım atılacağın­ı da s|yledi
 ??  ?? Özlem DOĞANER
PARİS
Özlem DOĞANER PARİS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye