Sabah

İnsanlar ve öyküleri

-

BAŞKAN Erdoğan için ‘Muhtar bile olamaz’ başlığı atan Hürriyet’in sahibi Aydın Doğan artık basın patronu değil.

Tarih gibi siyaset de insanların öyküleri üzerinde gelişir... Örneğin hakkında “0uhtar Eile Rlamaz” diye Hürriyet’te başlık atılan Tayyip Erdoğan’ın, “Başkanlık Sistemi”nin “Başkan”ı olması ve o başlığın atıldığı Hürriyet’in patronu Aydın Doğan’ın da artık basın patronu olmaması süreci, çarpıcı insan hikâyeleri içermiyor mu?

Trump ve McCain

Şu anda ABD medyası da iki insanın çakışan hayat öyküleri üzerinden siyaseti izlemekte... Vietnam savaşı sırasında uçağı düşen ve beş yıl Kuzey Vietnam’da işkenceli bir esaret hayatı süren savaş kahramanı Cumhuriyet­çi Senatör McCain’in vefatı, Başkan Trump’ın McCain hakkında o yaşarken “Esir düşen asker kahraman değildir” demesini sıcak gündeme getirdi. Çünkü McCain “Trump cenazeme gelmesin” diye vasiyet etmişti. Yani müteveffa Senatör ölümünden sonra ABD Başkanı’nı aşağılamış oldu. BAŞYAZI

Bir yıldönümü

Ancak son zamanların en ilgi çekici insan hikâyesi Rusya Federasyon­u Başkanı Vladimir Putin’in annesine aittir. “Anavatan Savaşı” diye değerlendi­rilen 2’nci Dünya Savaşı’nın bitişinin 70’inci yıldönümü 2015’te kutlanırke­n, Putin “5us Öncü” dergisi için ailesinin savaşta yaşadıklar­ını anlatan bir makale yazmıştı. Putin bu anılardan bir bölümünü eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a da anlatmış. Clinton “=Rr Tercihler” başlıklı kitabında, Putin’in annesinin yaşadıklar­ını şöyle kaleme aldı...

Meğer annesiymiş

Putin’in babası cepheden kenti Leningrad’a geldiğinde, evinin önünde Alman kuşatması sırasında ölenlerin cesetlerin­in taşındığı bir kamyonu görür. Bu cesetlerde­n birinin ayağında, Putin’in babasının savaştan önce eşine aldığı ayakkabıya benzeyen bir ayakkabı vardır. Adamcağız kamyonu durdurup, o ayakkabıla­rı giyen cesedi görmek ister. Ceset gerçekten eşine aittir.

Ve doğum...

Ceset kamyondan indirildiğ­inde hâlâ nefes aldığı görülür. Hemen hastaneye götürülür ve tedavi edilir, iyileşir. Bu kadın daha sonra 7 Ekim 1952’de Vladimir Putin’i dünyaya getirecekt­ir. Putin’in babası 1998’de, annesi ise 1999’da vefat edecektir.

Hayat böyledir

Görüldüğü gibi en umulmadık yerlerde ve zamanlarda insan aklının zor kabul edeceği dramlar yaşanabili­r. İşin güzel tarafı bu dramların bazen mutlu sonla noktalanma­sıdır. Bu öyküyü öğrendikte­n sonra Putin’e herhalde eskisinden farklı duygularla bakacaksın­ızdır.

mbarlas#sabah.com.tr facebook.com mehmetbarl­as.sabah

 ??  ?? 0HKPHW BAR/AS
0HKPHW BAR/AS
 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye