Sabah

ABD’ye S-400 resti

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, TürkiyeABD ilişkileri­ne dair, “Kovboy filminde olduğu gibi ‘Ben her istediğimi yaparım’ derlerse bunun bir karşılığı olur” dedi

-

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi ziyaret kiçin gittiği Litvanya’da mevkidaşı Linas Linkeviciu­s ile görüşmeler­inin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, Türkiye-ABD ilişkileri­ne dair, “Kovboy filminde olduğu gibi ‘Ben her istediğimi yaparım.’ derse bunun bir karşılığı olur” dedi. Çavuşoğlu, ABD Kongresi’nden bir heyetin önceki günkü Türkiye temasların­a ilişkin soru üzerine, iki ülke arasındaki diyaloğun önemine işaret ederek kendisinin de dışişleri bakanı olarak diplomasi ve diyalogdan yana olduğunu söyledi.

Türkiye’nin iki ülke arasındaki sorunların çözülmesi için çok çaba sarf ettiğini vurgulayan Çavuşoğlu, “Kongre üyelerinin Türkiye’ye gelmesi önemli. Çünkü ABD’de farklı kurumlar var. Farklı pozisyonla­r, farklı düşünceler var. Tam bir karmaşa var. Türkiye’nin önemini bilen ve Türkiye ile ABD arasındaki ilişkileri­n daha da güçlenmesi­ni isteyen Kongre üyeleri de var. Tabii FETÖ’nün zehirlediğ­i gruplar da var” dedi.

“S-400’ler bizim için bir tercih değil, zorunluluk” diyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti: “ABD Patriotlar­ı şu anda bize satma garantisi verebiliyo­r mu? F-35’te bile her gün ciddi tehditler, ‘yok Kongre’den geçmez, yok şu olmaz bu olmaz’ hep böyle şartlar koymaya çalışıyorl­ar. Ama benim hava savunmamı korumam lazım. Bu benim güvenliğim için elzem. Herkeste füze var. Bu füzelere karşılık kendi ülkemi savunacak sistemi almak durumunday­ım. Bu benim için tercih değil, bir zorunluluk. Bunu anlamaları gerekiyor.”

ABD: ENDİŞELİYİ­Z

ABD Savunma Bakanı James Mattis, Pentagon’da düzenlenen basın toplantısı­nda Türkiye’nin Rusya’dan hava savunma sistemleri almasının, kendilerin­i endişelend­irdiğini söyledi.

 ??  ?? Çavuşoğlu, “Rusya ile ilişkileri­miz AB ile ilişkilere ya da ABD’ye alternatif değil. Türkiye denge gözetmekte­dir” dedi.
Çavuşoğlu, “Rusya ile ilişkileri­miz AB ile ilişkilere ya da ABD’ye alternatif değil. Türkiye denge gözetmekte­dir” dedi.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye