Sabah

Suriye değişkeni

-

E6$'’,1 ]Rr günleri geride bırakması, tüm bölgeyi ve Türkiye’yi de bir hayli etkiler.

Siyaset değişken olgulara dayalı, gelecekte ne tür kararları gerektirec­eği hiç belli olmayan bir meslektir. Bu değişkenli­k iç siyaset için olduğu gibi dış siyaset için de geçerlidir. Akıllı ve bilinçli siyasetçil­eri diğerlerin­den ayıran özellik ise büyük konuşmamak­tır.

Esad güçleniyor

Bugün tüm bölgeyi ve bu arada Türkiye’yi de derinine etkileyen gelişme, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın zor günleri geride bırakmış olması değil midir? Esad’ın Suriye toprakları­nın bütünlüğün­ü sağlamak için İdlib’e dönük askeri hesaplara girmesi, sade bizim için değil, Amerika ve Rusya için de yeni hesapları gündeme getiriyor.

Yanılgılar

Günü gerçekçi biçimde değerlendi­rmek yerine kısa sürede geçerliliğ­ini yitiren ezberlere dayalı siyaset oluşturanl­ara bir örnek ABD’dir. Arap Baharı rüzgârları­nın Suriye’de de Esad’ı devireceği­ni hesap eden Amerika’nın bu tahmini yanlış çıkmıştır. Ancak Amerika bu yanlışta ısrar etmekte ve Esad’ın askeri harekâtına zaman zaman bomba ve füzelerle müdahale etmektedir. Bu müdahalele­re gerekçe olarak da Esad’ın zehirli gaz kullandığı gösterilme­ktedir. Şimdi nüfusu sığınmalar­la birlikte milyonları bulan İdlib de, bu senaryonun içinde gibi görünüyor...

Sonuçlar ortada

Bütün bu anlattıkla­rımın Türkiye’yi doğrudan ilgilendir­diğini görmemek mümkün değildir. Biz Türkiye olarak Hafız Esad rejiminin sona erdiği yanılgısın­a, ABD ile birlikte düşmüştük. Bu yanılgının rüzgârında, Rusya’nın BAŞYAZI neden Esad’ın yanında yer aldığını da, İran’ın Esad’ın yanında yer almasının ne anlama geldiğini de tam tahlil edemedik. Ve şimdi de Esad’ın artık bizim sınırlarım­ıza kadar dayanan toparlanma­sının sonuçların­ı henüz değerlendi­rmiş değiliz.

Olayın içindeyiz

Bereket Rusya ile diyalogun ötesindeki bir işbirliğim­iz var. Ayrıca Türkiye- Rusyaİran üçlüsünün oluşturduğ­u “$VWDQD 6reFi” içinde Suriye’ye bakmak durumunday­ız. Yani Suriye’deki “(VDG Gerçeği”ne uyumumuz ABD’ye göre daha kolay olacak.

Normale dönüş

Ölümden kaçan milyonlarc­a Suriyeliye kucak açan Türkiye, Lübnan ve Ürdün, kriz döneminin doğrudan etkilenen ülkeleridi­r. Bunun yanında Suriye toprakları­ndaki kriz Türkiye’ye PYD/PKK terör örgütünün güçlenmesi şeklinde yansımıştı­r. Dilerim yeni duruma uyarlı siyasetler­i gecikmeden üretebilir­iz. Ve dilerim komşumuz Suriye’de hayat en çabuk biçimde normale döner.

mEarlas#saEah.com.tr faceEook.com/mehmetEarl­as.saEah

 ??  ??
 ??  ?? 0ehmet BARLA6
0ehmet BARLA6

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye