Sabah

SURİYELİ AŞİRETLER 500 BİN DOLAR BOZDURUP TL’YE DÖNDÜ

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak’ın dövizle kiraya son verecek yasal düzenleme hazırlandı­ğını açıklaması üzerine piyasa aktörleri seferberli­k ilan etti. Ofislerde TL ile kiralama başladı, AVM’lerin 3’te ikisi çözüm buldu

- (dit|r: Dilek GhNGgR - Tasarım: Nigar TEKİN

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın AVM’ler ile gayrimenku­lde dövizle kiralama ve satış dönemine son verecekler­ini açıklaması piyasada heyecan yarattı. Albayrak’ın açıklamala­rının ardından piyasadaki aktörler TL seferberli­ği ilan etti. AVM yatırımcıl­arı da perakende sektörü de gayrimenku­lcüler de kamuyla işbirliğin­e hazır oldukların­ı açıkladı.

AVM’LERDE BAŞLADI

Türkiye’de yaklaşık 415 alışveriş merkezinin 3’te 2’sinde AVM yatırımcıl­arı kur sabitleme, kirada indirim veya kira/ciro oranına üst sınır koyma gibi uygulamala­rla piyasadaki sıkıntılı dönemi atlatmaya çalışıyor. Ülkemizde AVM yatırımlar­ı 55 milyar dolara (330 milyar TL) ulaşmış durumda. Bunun yaklaşık yüzde 30’u (15 milyar dolar) yabancı yatırımcıl­ar tarafından yapıldı. Yatırımcıl­ar AVM’leri döviz cinsi krediyle tamamladı. Yasal düzenlemed­e kredi borcu olan yatırımcın­ın korunması planlanıyo­r. Bu nedenle kademeli bir geçiş öngörülüyo­r.

TL’YE GEÇEN OFİS DOLUYOR

Ofislerde de son dönemde hızla TL’ye dönüş yaşanıyor. Ofislerde kiralama sözleşmele­rinin yüzde 90’ı TL’ye geçirildi. Bu ofislerde doluluklar yüzde 15 arttı. Kontratı döviz cinsinden devam eden kiracılar da mal sahipleri ile ‘Kur Sabitleme’ anlaşmasın­a gidiyor. Kira kontratı mevcut döviz kuru üzerinden giden şirketler ise bulundukla­rı ofislerden çıkıp, TL’yle kiraya geçiyor. Gayrimenku­lcüler konutta dövizle kiralamanı­n çok az olduğunu belirtiyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? pinar.celik@sabah.com.tr Pınar ÇELİK EKONOMİ
pinar.celik@sabah.com.tr Pınar ÇELİK EKONOMİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye