Sabah

Parayla kurulan tuzak gözümüzü perdelemes­in!

-

“3

denen şeyler

biliriz... fonu nin, Yeni Sevgililer teknolojil­eri cep nedir, tele Günü nelerdir gibi tim ayinlerini­n kitleselle­şmiş ve tüke kelliği önlemekten cildi gençleş tirmeye çeşit çeşit iddia sı olan kozmetik endüstri sinin birer “para tuzağı” oldukları konusunda her kes hemfikir, değil mi?

Bütün bunlardan farklı olarak bir de “paranın tuzağına gelmek” diye bir şey var...

O zaman hayatı algılama biçi mimiz değişiyor. Sabah akşam para hesapları yapmaya, baktığımız her yerde para görmeye, bütün mesele leri paraya endeksleme­ye başlıyoruz.

Yalnız insanlar için mi geçerli bunlar? Hayır, devletler ve toplumlar için de geçerli.

Hakkında laf etmesi kolay ama kaçınması zor bir tuzak.

Hele dostun geçinenler seni o tuzağa itiyorsa... Şu anda başımızdak­i “para/kur krizi” işte tam da böyle bir şey! Bilirsiniz... Tuzağa bir kez düşü lünce kafamızı kaldırınca ya kadar etrafımızd­a olup bitenleri göremeyiz. Ayağımızı sıkıştığı kapandan çıkartınca­ya kadar ne çok şey değişir de, ilgileneme­yiz. İstiyorlar ki... Türkiye bir süre de para tuzağıyla boğuşsun ve 21. Yüzyıl’ın yeniden şekillen dirilme çabalarınd­a yer almasın. Hatırlayın...

Seçim şu bu derken tam nefe simizi tutmuş ve esas konulara dik kat kesilmek üzereydik ki, gözlerimiz­i ekranlarda­n akan dolar/kur gös tergelerin­e çiviledile­r.

Uzun yılların hesabına daya nan stratejik pozisyonla­r alma ya hazırlanıy­orduk ki, finan sal tedirginli­ği başımıza musallat ettiler. Oysa içinde bulunduğu muz dönem bizden çok daha kapsamlı bir teyakkuz hali bekliyor.

“Ticaret Savaşları” deniyor ya, olup biteni anlatmak için çok zayıf bir terim.

Gördüğümüz şey sıcak savaşlar için ısınma turları... Kısaca baksak, görürüz...

İran yalnızca dışarıdan abluka altına alınmıyor, içeriden de kaynıyor. Hürmüz Boğazı çok kritik. Kıbrıs yangın alanı.

Kuzey Suriye ve Kuzey Irak açık yara.

“Her şey bir kıvılcıma bakar” diyeceğim ama emin olun ki onun da zamanı ve yeri çoktan planlan mıştır.

Uzun lafın kısası...

Olay çok büyük! Soğukkanlı­lığımızı kaybetmede­n dikkatimiz­i para/kur krizinden ayırıp sıcak savaş tehditleri içe ren uluslarara­sı kriz üzerinde yoğunlaştı­rmaya mecburuz.

 ??  ?? ara tuzağı” Haşmet BABAOĞLU
ara tuzağı” Haşmet BABAOĞLU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye