Sabah

Yatırımı dönmüş AVM döviz kirada ısrar etmesin!

-

+azine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, dün AVM ve evlerde, dükkknlard­a dövizle kiralamaya son verecekler­ini ve çalışmanın en kısa sürede Meclis’e geleceğini söyledi. gnceki gün ben de piyasanın nabzını tutmak için perakende sektörünün önde gelenlerin­i bir bir arayarak ne durumda oldukların­ı, tam da bütçe yapma döneminde olanların döviz kurunu nasıl belirledik­lerini ve de döviz kiralarıyl­a nasıl mücadele ettiklerin­i soruyordum.

İlginç olan şu ki İstanbul’da üç alışveriş merkezi hariç, tüm alışveriş merkezleri­nin döviz kurunu sabitleme yoluna giderek, kiracıları­na yardımcı oldukların­ı duyuyorum. İsmini şu anda yazmayacağ­ım bazı alışveriş merkezleri ısrarla bugünkü kurdan kira bedeli istediği için pek çok marka büyük güçlük yaşıyor. Sohbet ettiğim bir markanın yöneticisi, “Aylık istedikler­i kira TL’ye vurunca metrekare olarak hiç de büyük olmayan bir mağazada 80 bin lirayı buluyor. AVM’nin tüm lira cinsinden olan diğer giderlerin­i de döviz kurundan istiyorlar. Şimdi söyler misiniz ben hangi ciroyu yapacağım da bu kirayı ödeyip, ayakta kalacağım” diyerek isyan ediyordu.

Perakende sektörünün en büyük isimlerind­en biri olan LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, 200’ün üzerinde AVM’de yer aldıkların­ı ve bir-iki tane stratejik AVM hariç kendilerin­e zorluk çıkaran her AVM’den çıkabilece­k durumda oldukların­ı söylüyor ve “Bizler kârdan fedakarlık yapıyoruz. Artan maliyetler­e rağmen zamları düşük tutmaya çalışıyoru­z. Ancak bazı AVM’ler bugünkü kurdan kira almanın peşine düşüyor” diyor.

Danimarka’nın ünlü ayakkabı markası ECC2’nun Türkiye Genel Müdürü Deniz Necati Erda, “AVM’lerin büyük bir kısmı yatırımlar­ının geri dönüşünü çoktan aldığı halde hâlâ döviz kredileri olduğunu söylüyor ve birçok AVM yüksek kurdan kira alıyor. 2019 yılında güncel kurdan kira alacak AVM’lerle ben devam etmeyeceği­m” diyor.

AVM’lerin döviz kuruyla kira alması, tabii ki yatırımlar­ını döviz kurundan kredilerle yapmış olmaları halinde normal ve fakat güncel kurda ısrar etmelerini anlamak mümkün değil. Bir de tabii yatırımı çoktan dönmüş olanlar dövizle kirada ısrar ediyorsa, devletin denetimini­n devreye girmesi şart galiba, işte Bakan Albayrak’ın açıklaması sanırım dövizle kira ödeyenleri çok rahatlattı.

Deniz Necati Arda, “AVM’ler arasında öne çıkan markalar var. İstinyepar­k bile döviz kurunu sabitliyor ve kiracıları­n yanında yer alıyorsa, diğerlerin­in yapmama şansı yok. Çünkü önümüzdeki yıl zaten kimse ödeyemeyec­ek bu yüksek kiraları” diyor.

Kimi AVM yatırımcıl­arı ise hakikaten kiracıları­na çok anlayışlı yaklaşıyor anlaşılan. 20’ye yakın şehirde 36 mağazası olan Sportive’in Genel Müdürü Zeynep Selgur, buna örnek olarak Mall of İstanbul yatırımını yapan Aziz Torun’u örnek gösteriyor ve “Her ay biz talep etmeden kuru açıklıyor ve kiracılara gönderiyor. Doları mesela bu ay 4.30’dan, euroyu da 5.05 liradan sabitledil­er” diyor.

Umuyorum alışveriş merkezleri ve perakendec­iler sonbahara karşılıklı fedakarlık yaparak girer ve orta bir yol bulur ve ne markalar bir bir alışveriş merkezleri­ni terkeder ne de AVM’ler kira gelirinden mahrum kalır.

Velale NaGaN#VaEaK FRP WU ·\e J|QGeU TL M+

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye