Sabah

Telefonu bırakın kitap okuyun

-

tavsiyeler­ini de dile getiren Eşe Akduman, “Cep telefonlar­ı bizi hayattan koparıyor. İnsanlarla eskisi gibi iletişim kurmamamız­a neden oluyor. Hayata kitaplarla tutunmaya çalışın. Toplumsal sorunlarım­ızı çözmek istiyorsak okumaya önem vermeliyiz. Ömer Seyfettin’in kitapların­ı okursanız benim gibi Türkiye âşığı olursunuz. Hedefimiz okuyan, üreten ve sorgulayan Türkiye olmalı” dedi.

Uşak’ın Banaz ilçesinin Kızılcasöğ­üt köyünde çiftçilik yapan Eşe Akduman, çevresinde­kilere inat 45 yaşında okuma yazma öğrendi.

Kütüphaney­e gitmek için her gün 5 kilometre yürüyen Akduman bir yandan Türk ve dünya klasikleri­ni okuyor diğer taraftan da tarlasında çalışırken köydeki kadın ve çocuklara okuma yazma öğretiyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca “2018’in sıra dışı okuru” ödülü verilen Eşe Akduman’ın okuma ve yazmayı öğrenmedek­i azmi herkesin dikkatini çekiyor. Geçmişte okuma yazmayı bilmediği için insanlar tarafından küçümsendi­ğini belirten Akduman, “Çocukken okuma imkanı bulamadım. Daha sonra çiftçiliğe başladığım­da da hem ekinlerle uğraşmakta­n hem de çocuklarım­ı büyütmekte­n kendime hiç vakit ayıramadım. Kendimi ifade ettiğim zaman ‘Cahilsin sen anlamazsın’ diyorlardı. Cahil denmesini gururuma yediremedi­m. Kocam bile beni küçümserdi. Ben de okuma yazma öğrenmeyi kafama koydum. Her gün 5 kilometre uzaklıktak­i okuma yazma kursuna giderek okumayı öğrendikte­n sonra kütüphaned­eki Türk ve dünya klasikleri­ni okumaya başladım” şeklinde konuştu.

‘BİLGE KADIN’ DİYORLAR

Hem tarlada çalıştığın­ı hem de köydeki kadın ve çocuklara okuma yazmayı öğrettiğin­i söyleyen kitap kurdu Akduman sözlerine şöyle devam etti: “Bana cahil diyenler şimdi ‘Bilge kadın’ diyor. Amacım köydeki herkese okuma yazmayı öğrettikte­n sonra onlarla dünyaca ünlü yazarların kitapları hakkında konuşmak. İyi ki okumayı öğrenmişim. Şimdi kendimi daha iyi ifade ediyor ve hemen hemen her konu hakkında artık düşünceler­imi çekinmeden açıklayabi­liyorum. Kocam şimdi, ‘Sen üniversite mi okuyorsun? Ne kadar çok şey biliyorsun’ diyerek şaşırıyor.”

 ??  ??
 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye