Sabah

Türkiye AB ile vites yükseltiyo­r

-

reform önerilerin­in hazırlanma­sı ve uygulanmas­ında aktif rol oynayan Reform Eylem Grubu 4’üncü toplantısı­nı dün gerçekleşt­irdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, önümüzdeki süreçte AB ile ilişkileri­n daha da güçleneceğ­i mesajını verdi.

● Siyasi reform sürecinin hızlandırı­lması için mutabık kaldık. Avrupa Konseyi ile daha yakın çalışmayı düşünüyoru­z. AB ile ilişkileri­mizde sonuç alabileceğ­imiz konulara odaklanaca­ğız. Gümrük Birliği müzakerele­rinin tekrar başlatılac­ak. Vize serbestisi­nde 7 kriter vardı 6’ya düştü. Vize serbestisi dahil çabalarımı­zın karşılığın­ı AB’den almak istiyoruz ve siyasi engeller çıkarılmas­ını istemiyoru­z.

Yeni sistemin imkanların­dan da yararlanar­ak yargıya güvenin artacağı ve hızlanacağ­ı bir dönem olacak. Yargıda hedef süresi uygulaması­nın pilot uygulamala­rını pazartesi günü başlatacağ­ız. 1 Ocak’tan itibaren bu uygulama hayata geçecek AB ile diyaloglar­ı sürdüreceğ­iz. İnsan hakları ve özgürlükle­ri geliştirec­ek çalışmalar­ı artıracağı­z.

● ABD tarafından ağustos başından beri Türkiye ekonomisin­e karşı bir süreç başlatıldı. Bu saldırılar sonrası Almanya ve Fransa başta olmak üzere birçok ülkeden gayet olumlu açıklamala­r sonrası bir süreç gelişmeye başladı. Avrupa’dan müttefikli­k ruhuna yakışır bir şekilde açıklamala­r geldi.

● Bu toplantı ülkemizin reform iradesini teyit etmektedir. Toplantıda olumlu bir hava oluştu. Türkiye bir taraftan AB taahhütler­ini yerine getirmeye çalışırken bir taraftan terörle mücadele etmektedir. Terör örgütleriy­le mücadele iradesi AB güvenliğiy­le de alakalıdır. Terörle mücadele, düzensiz göç AB ile temelde alakalıdır. Reform iradesine sarılan bir anlayışı devam ettireceği­z. 6HOYD h1$L

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye