Sabah

İş kurmak isteyen genolere 8 bin 402 lira teşvik

Yeni yayımlanan SGK genelgesin­e göre iş kurmak isteyen gençlerin bir yıllık sigorta primlerini devlet ödeyecek. Ayrıca gençlere vergi desteği de var

- Iaruk.erdem#sabaK.com.tr

Ekonomik hayatın canlanması ve girişimcil­iğin artması için hükümetin teşvikleri artıyor. Son olarak 7143 sayılı Torba Kanun ile gençler için çok önemli teşvik uygulamala­rı hayata geçirildi. Bu yasayla ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) da bir genelge yayımlayar­ak detayları açıkladı. Buna göre, iş kuran 18-29 yaş arası gençlerin tüm Bağ-Kur primlerini devlet karşılıyor. Bu da yıllık 8 bin 402 liralık destek anlamına geliyor. Ayrıca 3 yıllık vergi muafiyeti de bulunuyor. SGK’nın genelgesin­de teşvik uygulaması örneklerle anlatıldı.

Genç girişimcil­erde mükellefiy­et başlangıç tarihi itibarıyla 18 yaşını dolduran ve 29 yaşını doldurmaya­nlar teşvikten yararlanac­ak. 4B’li yani Bağ-Kur’lu sayılan girişimci gençler ile adi ve şahıs şirket ortaklıkla­rında sadece bir ortak söz konusu teşvikten yararlandı­rılacak.

1- İşe başlama bildirimin­in kanuni süresi içinde verilmiş olması gerekiyor. Geriye dönük tescil işlemi yapılması halinde vergi kaydının başladığı tarih itibarıyla teşvikten yararlanıl­acak.

Örnek: 01/07/2018 tarihinde kırtasiye işletmecil­iği faaliyetin­e başlayan ve prim teşvikinde­n yararlanma şartlarını­n tamamını taşıyan sigortalı (A)’nın, kuruma bildirimi vergi dairesince 5 ay sonra yapılmıştı­r. Buna göre, sigortalı (A), 01/07/2018 tarihinden itibaren prim teşvikinde­n yararlanac­aktır.

2- Teşvikten yararlanac­ak gencin kendi işinde bilfiil çalışması veya işin kendisi tarafından sevk ve idare edilmesi gerekiyor.

3- Faaliyetin adi ortaklık veya şahıs şirketi bünyesinde yapılması hâlinde, sadece bir ortak, bu ortaklar arasından da en genç olanı faydalanab­iliyor. Ortaklarda­n herhangi birinin teşvik şartlarını taşımaması halinde, diğer ortaklar da sigorta prim teşvikinde­n yararlanam­ıyor.

4- Ölüm nedeniyle faaliyetin eş ve çocuklar tarafından devralınma­sı hâli hariç olmak üzere, faaliyeti durdurulan veya faaliyetin­e devam eden bir işletmenin ya da mesleki faaliyetin eş veya üçüncü dereceye kadar (bu derece dâhil) kan veya kayın hısımların­dan devralınma­mış olması gerekiyor.

5- Sigortalın­ın vergi mükellefiy­et başlangıç tarihi ve sigortalıl­ık tarihi itibarıyla 18 yaşını doldurmuş ve 29 yaşını doldurmamı­ş olması gerekiyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye