Sabah

Bu da geçer

-

TL’NİN dolar karşısında­ki durumu ülkenin gücünün göstergesi olamaz. Dövizdeki oynaklık geçicidir.

Türk lirasının yabancı para birimleri karşısında değer kaybetmesi, tabii ki toplum yaşamında olumsuz yansımalar gösterir. Ekonomiye duyulan güven sarsılır, maliyetler ve dolayısıyl­a fiyatlar yükselir. Eğer faizleri duruma göre uyarlayama­zsanız bankalarda­n mevduat kaçar; v.b.

Bu da geçer

Ancak ülkenin sağlığının ve gücünün tek göstergesi dolar karşısında yerel para biriminin durumu değildir. Döviz kurlarında­ki hareketlil­ik geçicidir. Öyle ya da böyle bir noktada yeni değerler bir noktada sabitleşir. Ekonomi de, yaşam da kendisini yeni değerlere uyarlar. Eğer ülke güçlü ve toplum bilinçli ise, dolar kurunun dalgalandı­ğı günler belleklerd­e bile pek kalmaz.

Ve Amerika

Son günlerdeki kur dalgalanma­sının bir sebebi Amerika’nın çılgın Başkanı Trump’ın ajan papaz Brunson yüzünden Türkiye’yi düşman ilan etmesiydi. Bunun yanında gerek devletin gerekse özel sektörün dolarla borçlanmal­arı ve ayrıca enflasyonu­n tırmanma eğiliminde olması ekonomide bir yeniden yapılanma gerektiğin­i ortaya koymuştur.

Önemli adımlar

Başında Berat Albayrak’ın bulunduğu ekonomi yönetimi, bu yolda radikal adımlar atmakta ve kamuda büyük tasarrufla­ra gidilirken, Türk lirasını cazip kılacak vadeli mevduat imkânları teşvik edilmekted­ir. Bu arada ihracat ve turizm gelirlerin­in artması da, olumlu bir gelişmedir. Yeni kaynaklar aranırken ve yabancı sermayeye dönük yatırımlar teşvik edilirken, bir dönem için kamu yatırımlar­ına ara verilmesi de gerekmekte­dir. En önemlisi de serbest pazar ekonomisi ve bütçe disiplini öncelikli prensipler­dir.

Yalnız bırakıldık

Başta da söylediğim gibi bir ülkenin değeri sade dolar kuruna bakılarak ölçülmez. Dün Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın astsubay mezuniyet töreninde yaptığı konuşma, ekonomik saldırılar dışında nelerle uğraştığım­ızı çok iyi anlatıyord­u...

“- Suriye’den ülkemize yapılan saldırılar karşısında adeta yalnız bırakılmış ülkeyiz. Kendimizi koruyabilm­emiz için ihtiyacımı­z olan füze savunma sistemleri olmadık bahanelerl­e bize verilmedi. Parasıyla satmadıkla­rı silahları terör örgütlerin­e bedava verdiler.”

S-400’ler ve F-35’ler

“- Toprakları­mızı korumak için alternatif arayışına girdiğimiz­de de sakın ha diyorlar. Bizim bu tür dayatmalar­ı kabul etmemiz mümkün değildir. Türkiye’nin S-400’lere ihtiyacı var, en kısa zamanda alacağız. Türkiye’nin F-35’lere de ihtiyacı bulunuyor. Verdikleri takdirde anlaşmaya uydukların­ın bir ispatıdır. Biz ortaklığım­ızın gereği 900 milyon dolar ödeme yaptık.”

Sonuçta ülkenin yarınına güvenen 80 milyon vatandaş, bu tür nice problemli günleri geride bıraktığım­ızı hatırlayar­ak, vatanımıza bağlılığım­ızı dosta düşmana duyuruyoru­z.

mbarlas#sabah Fom tr IaFebook Fom/mehmetbarl­as sabah

 ??  ?? MeKmet BARLAS BAŞYAZI
MeKmet BARLAS BAŞYAZI
 ??  ?? Mehmet BA5LAS
Mehmet BA5LAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye