Sabah

İdlib’de gösteri: Allah’tan ve Türkler’den başka dostumuz yok

TRUMP’A YAKIN DÜŞÜNCE KURULUŞUND­AN KRİZ YORUMU SETA panelinde konuşan The Heritage Foundation’ın Dış Politika Direktörü Luke Coffey, 70 yıla ulaşan Türk-ABD ilişkileri­nin şu an bir zorluk yaşandığı için öylece bir kenara atılamayac­ağını söyledi

-

ABD Başkanı Donald Trump yönetimine yakınlığıy­la bilinen The Heritage Foundation’ın (Miras Vakfı) dış politika direktörü Luke Coffey, neredeyse 70 yıla ulaşan Türk-Amerikan ilişkileri­nin şu an bir zorluk yaşandığı için öylece bir kenara atılamayac­ağını söyledi. SETA Washington tarafından Türkiye ve ABD ilişkileri­ni ele alan panelde konuşan Coffey, iki tarafın bu süreçte bir çıkış yolu bulacağına emin olduğunu belirtirke­n, iki İki ülkenin liderleri arasındaki güven sorununu çözecek yeni adımlara ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Coffey, iki ülke arasındaki kurumsal ilişkileri­n hala devam ettiğini belirtirke­n, buna örnekler de verdi: ‘ABD, Irak’ın Sincar bölgesinde­ki PKK liderinin öldürülmes­i için istihbarat verdi. Menbiç yol haritası iki tarafı da memnun eden hızda devam ediyor. Ve son olarak Türk pilotların F-35 eğitimleri devam ediyor.’

YUNANİSTAN’DA S-300 VAR

Coffey, ABD Kongresi’nin çıkarttığı Türkiye’ye 90 gün boyunca F-35 teslimatın­ı engelleyen yasanın sembolik olduğunu söyleyerek, ‘Önümüzdeki 90 gün boyunca zaten Türkiye’ye bir teslimat yok. Dolayısıyl­a çok anlamlı bir hareket değil. Türkiye bu programa 200 milyon dolar harcadı. Parçaların bir kısmı Türkiye’de üretiliyor. Programdan çıkarılmal­arı ciddi sonuçlar oluşturur’ dedi.

Türk dünyası hakkında yaptığı güncel çalışmalar­la da bilinen Coffey, Türkiye’nin S-400 konusunda attığı adıma da değindi. Rus yapımı S-400’lerin Türkiye’ye gelişinin NATO hava savunma düzeni için sorun yaratacağı­nı söyleyen Coffey, “Fakat bu aynı zamanda fırsatlar da demek. NATO ülkelerini­n uçakları Türkiye’nin S-400’leriyle antrenman yapabilir, bununla eğitilebil­irler. Türkiye Rus hava savunma sistemi kullanan ilk ülke değil. Yunanistan’ın Rus yapımı S-300 sistemleri var. İsrail bu sistemleri kullanarak pilotların­ı eğitmişti. Yine de Türkler Amerikalıl­arın endişeleri­ne kulak vermeli” dedi.

 ??  ?? SETA Koordinatö­rü Dr. Kadir Üstün Luke Coffey ABD Ticaret Odası’ndan Jennifer Miel
SETA Koordinatö­rü Dr. Kadir Üstün Luke Coffey ABD Ticaret Odası’ndan Jennifer Miel
 ??  ?? Ragıp SOYLU
Ragıp SOYLU
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye