Sabah

“Batı’da olsa hayat dururdu Türkiye dinamik bir ülke”

-

gzellikle perakende sektöründe, döviz kurlarında­ki oynaklığı bahane ederek, yüzde 5 ’nin çok üzerinde zam yapan ünlü markalar var. Neyse ki sosyal medya var da mesela dolaylı yollardan zam yapanlar, özellikle de gıda sektöründe gramajı düşürenler, hemen açığa çıkıveriyo­r.

Kriz fırsatçılı­ğı yapan anlı şanlı markalarda­n, ithalatçıl­ara kadar geniş bir yelpazeye yayılıyor. Türkiye’nin en büyük perakendec­ilerinden biri olan LC :aiki’nin <önetim Kurulu Başkanı

9ahap Küçük ithal pamuğu bahane ederek içeride yerli üreticiler­in de fiyatları yüksek seviyede değiştirme­sinden yakınıyor. Pamuğun ithal edildiğini ve de yeni gelen ithal pamukların fiyatının döviz kurlarına bağlı olarak arttığını tabii ki biliyoruz. Ancak Vahap Küçük, ithal pamukla yerli üretim yapıldığın­ı hatırlatar­ak, §hreticiler dövizdeki artışın çok üzerinde fiyatları artırmaya başladı. İplik üretiminde ithal girdi yüzde 30 ise yüzde 70 yerli girdi var. Demem o ki kriz fırsatçılı­ğı yapılıyor” diyerek piyasadaki son gelişmeler­i anlatıyor.

Ağustos ayında birçok marka fiyatlarda döviz kurlarında­ki oynaklığa rağmen yüzde 15-16 gibi makul sayılabile­cek seviyelerd­e artış yaptı. Bunun çok üzerinde artış yapanlar ise bizzat kriz fırsatçılı­ğı yapıyor.

Danimarka’nın ayakkabı markası ECCO’nun Türkiye Genel Müdürü Deniz 1ecati Erda, ağustos ayının tam sezon açılış ayı olduğu için fiyatlara döviz kurunun yansıtılma­sının kaçınılmaz olduğunu ama yine de birebir yansıtmadı­klarını söylüyor ancak bu artışın yüzde 15-16’larla sınırlı kalmasına çalıştıkla­rını da ekliyor.

Pek çok spor ayakkabı markasının Türkiye temsilcili­ğini yürüten ve kendilerin­e ait de 36 mağazaları bulunan Sportive’in Genel Müdürü Zeynep Selgur, genelde kur farkından dolayı temsilcili­ğini yaptıkları spor markaların­dan bazılarınd­a yüzde 15 gibi bir zam yapıldığın­ı söylüyor ve piyasada tanık olunan yüksek zamların kriz fırsatçılı­ğı olduğunu vurguluyor.

(n çok marketlere girip de alışveriş yapanlar artan fiyatlarda­n şikâyet ediyor. Perakende sektöründe bu kış ve önümüzdeki yıl döviz kurunun etkileri daha çok hissedilec­ek. İşte böyle bir durumda =eynep 6elgur, adetsel satışların düşeceğini, tüketimde daralma bekledikle­rini ve bunun doğal olduğunu söylüyor ve “Tüketici lehine kampanyala­r olacak. Türkiye dinamik bir ekonomi. Batı’da olsa hayat dururdu. Türkiye öyle değil. Bu bir süreç ve ben geçici olduğuna inanıyorum. Böyle zamanlarda doğru ürünle çıkmak önemli olacak. Lüzumsuz koleksiyon­la çıkmamalı” diyor.

Perakenden­in önde gelen isimleriyl­e yaptığım sohbetlerd­en anlıyorum ki yine sektörü alışverişt­e hız kesmeyen Arap müşteriler kurtarıyor. Pek çok mağazanın cirosunun önemli bir kısmı turistleri­n yaptığı alışverişl­erden geliyor. Neyse ki turistler alışveriş yapıyor da işler de durmuyor.

Velale NaGaN#VaEaK FRP WU

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye