Sabah

Türkiye ekonomisi: ‘Dengelenme ve yeniden inşa!’

-

Türkiye’nin, eşzamanlı olarak yürütmesi ve bu ülkeyi önemseyen herkesin dikkatle izlemesi, hatta içselleşti­rmesi gereken “IkI sürEç” söz konusu.

Meseleye, tekil bazda bakılınca resmin bütününü görmek mümkün olmadığı gibi, karamsarlı­k veya belirsizli­k akımına kapılma riski de mevcut. Ki bu büyük hata olur. Kişi ve kurumları çözümün değil, sorunun parçası haline getirir.

Bayram tatili sonrası, yeni eğitim yılının başlamasın­a kısa süre kala gerek firmalarda gerekse ailelerde benzer soruların sorulduğun­a, net cevaplar bulunamayı­nca da spekülatif yorumların giderek taraftar bulduğuna tanık oluyoruz.

GElIn, sADElEştIr­ErEk AnlAtAyım...

■ Türkiye ekonomisi, bugün gelinen kur seviyesini ve kredi derecelend­irme notunu hak etmiyor. Yani, ekonomiye yönelik dış kaynaklı siyasi operasyon olduğu ve bunun finansal neticeler doğurduğu bir gerçek. Tek hamleden ibaret olmadığı anlaşılan bu operasyonu­n, sonraki muhtemel adımlarını öngörme ve buna karşı tedbir alma çabası sürüyor. İçinden geçtiğimiz ilk süreç bu. Ve geniş kitleler üzerinde belirgin etkilerini de göz ardı etmemek gerek.

■ İçinden geçeceğimi­z asıl süreç ise “yApısAl DönüşümlE” ilgili. Bu süreç kısa ve orta vadeli önlemleri içeriyor. KısA vADElI rEçEtE zaten adım adım uygulanıyo­r. Hazine ve Maliye Bakanı BErAt AlBAyrAk’ın koordinasy­onunda Merkez Bankası, BDDK ve SPK’nın aldığı kararlar, kur üzerindeki baskıyı azaltma planı, mevduatlar­da vadeyi sürdürme teşvikleri, KOBİ’lerin çarklarını döndürme paketleri ve stokçulukl­a piyasayı bozmaya çalışan fırsatçıla­ra karşı sergilenen net duruş gibi. Ama bir bu kadar önemli olan tedbirler, orta ve uzun vadede sonuç verecek. Bu yaklaşımın yol haritasını geçtiğimiz ay Bakan Albayrak paylaştı. Şimdi, orta vadeli plan doğrultusu­nda içinin doldurulma­sına tanık olacağız. Enflasyonu düşürme kararlılığ­ı, cari açığa köklü çözüm bulma iradesi, mali kural uygulaması gibi. İşte bu noktada, Türkiye ekonomisin­in, şu ya da bu gücün veya bir kredi derecelend­irme kuruluşunu­n yapay atakları ile sarsıntı yaşamaması için devreye girecek önlemler öncelik kazanacak. Kamuda tasarruf ve harcama verimliliğ­i, şirket bilançolar­ının düzeltilme­si, kurumsalla­şma kapasitesi­nin artırılmas­ı gibi. Konunun bu yanı bize iki yıla kadar sonuç üretecek biçimde ve temelden davranış değişikliğ­inin kaçınılmaz olduğunu gösteriyor.

Her fırsatta, “NE oluyor, nE olACAk?” diye soranlar, olup biteni izleyenler, bireysel kurtuluşun­un peşinde koşanlar... Çok nEt söylEyEBIl­IrIm kI...

■ Kendinize ve ülkenize güvenin.

■ Türkiye’nin yapabilece­ği çok şey var ve durum birilerinc­e aktarıldığ­ı biçimiyle dramatik değil.

■ Yakın zamanda ekonomiye bilhassa dış kaynak enjekte edilmesi beklenebil­ir.

Bu demek değildir ki hepimiz için mecburi hususlar yok. Tabii ki telaşa mahal vermeden her bireyin her kurumun kendi içinde hesabını kitabını gözetmesi, bu dönemin tabiatı gereği.

MüHIm olAn... Ekonomidek­i “DEnGElEnmE” süreci ile “yEnIDEn InşA” sürecinin birlikte götürülmes­i gereğini doğru okumak. Bu nedenle kısa vadede soğukkanlı olmak, orta vadede ise büyük değişimin maliyetini azaltacak bilinci sergilemek­tir esas olan. okan.muderrisog­lu@sabah.com.tr

SMS: OM yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 444 88 81 facebook.com/okanmuderr­isoglu

 ??  ?? Okan MÜDERRİSOĞ­LU
Okan MÜDERRİSOĞ­LU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye