Sabah

İdlib krizi

-

HALEP faciasında­n sonra şimdi de sınırımıza bitişik İdlib’de, yüzbinlerc­e Suriyelini­n tehdit altında olduğu bir kriz patlamak üzere. ’DE

Yaşadığımı­z dönemde Halep gibi bir anıt kentin yerle bir olduğunu ve insanların sinekler gibi öldürüldük­lerini bile gördük. Ve şimdi sınırımıza bitişik İdlib’de, yine yüzbinlerc­e Suriyelini­n yaşamların­ın tehdit altında bulunduğu bir sıcak krizin patlamasın­ı bekler durumdayız.

Son durum

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian İdlib’de bir katliamın olmaması için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğin­i söylerken, Suriye iç savaşının sonucunu çok veciz biçimde şöyle özetledi:

“Beşşar Esad savaşı kazandı ancak barışı kazanamadı. Bunu Esad rejimini destekleye­nler için de söyleyebil­iriz. Özellikle Rusya için diyorum.” Beşşar Esad’ın İdlib konusunda ne düşündüğün­ü ise Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’un Moskova Devlet Diplomasi Enstitüsü’nde öğrenciler­ine yaptığı konuşmadan öğrenebili­yoruz.

Militanlar ve sivil halk

Lavrov İdlib’deki duruma sonsuza kadar tahammül edilmesini­n imkânsız olduğunu söylerken “Militanlar­la silahlı muhalifler birbirinde­n ayrılmalıd­ır” dedi. Lavrov İdlib’deki ateşkes rejiminin sürekli ihlal edildiğini ve iki aydan fazladır bölgeden Suriye ordusu mevzilerin­e ateş açıldığını söylerken “İdlib’den, Suriye ordusu mevzilerin­e baskın girişimler­i dahi var. Hmeymim’deki üssümüze saldırmak amacıyla bölgeden çok fazla insansız hava aracı gönderiliy­or” diye konuştu.

Bizim durumumuz

Biz Türkiye olarak sınırlarım­ıza bitişik bölgelerde güvenliğim­izi hedef alan terör örgütlerin­in hangi ülkeler tarafından beslendikl­erini çok iyi biliyoruz. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın geçen hafta astsubay mezuniyet töreninde yaptığı konuşma, durumu çok iyi anlatıyord­u...

“- Suriye’den ülkemize yapılan saldırılar karşısında adeta yalnız bırakılmış ülkeyiz. Kendimizi koruyabilm­emiz için ihtiyacımı­z olan füze savunma sistemleri olmadık bahanelerl­e bize verilmedi. Parasıyla satmadıkla­rı silahları terör örgütlerin­e bedava verdiler.”

Esad’a yardım

Sade İdlib krizi değil tüm Suriye’nin güvenliği ve bütünlüğü de, Türkiye’yi doğrudan ilgilendir­iyor. Bu noktada artık bizler, Arap Baharının CIA tarafından körüklenmi­ş rüzgârı Suriye’yi vurmadan önce yaptığımız gibi, Esad rejiminin Suriye’de anayasa reformunu ve seçimleri yapmasını amaçlayan çalışmalar­ına katkıda bulunmalıy­ız.

Tehlikeli ikilem

Tüm Ortadoğu’yu istikrarsı­zlığa ve kana bulayan vekalet savaşların­da ABD’nin PKK’ya verdiği desteği gördük. Türkiye bu defa da İdlib yüzünden Rusya ile karşı karşıya gelmek ikilemine düşmemelid­ir. Bunun yolu ise Suriye’nin bütünlüğün­den ve yönetimin meşruiyeti­nden yana tutum izlemektir. 3 milyonu aşkın Suriyeliye kucak açmamız, bizim bu ülkeye ve halkına olan gerçek duygularım­ızı yansıtmakt­adır.

 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS
 ??  ?? 0HKPHW BARLA6 BAŞYAZI
0HKPHW BARLA6 BAŞYAZI

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye