Sabah

Egemenliği­mize SAYGI DUYUN

Yargıtay Başkanı Cirit’ten ABD’ye Brunson mesajı: Yargıtay Başkanı Cirit: Yabancı devletleri­n Türkiye’nin egemenliği­ne saygı duyması gerekir. Bu gerçeğin kaba güç kullanılar­ak ters yüz edilmeye çalışılmas­ı, insan haklarını zayıflatır

-

ADLİ yıl açılışında konuşan Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, ABD’nin Brunson tehditleri­ne yanıt verdi: Bu konuda karar verme yetkisi bağımsız mahkemeler­dedir. Yabancı devletleri­n Türkiye’nin egemenliği­ne saygı duyması gerekir.

Yeni Adli Yıl Açılış Töreni dün Cumhurbaşk­anlığı Külliyesi’nde yapıldı. Törende konuşan Yargıtay Başkanı İsmail Cirit ABD’nin Papaz Brunson ile ilgili tehditleri­ne hukuki dille yanıt verdi:

■ Bir yabancı devlet vatandaşın­ın tutuklanma­sı ve yargılanma­sına ilişkin kararları verecek tek ve mutlak güç yargı, yetkisini Türk milleti adına kullanan bağımsız ve tarafsız mahkemeler­dir. Demokrasi, insan hakları ve hukuk devleti ideallerin­i yaşatma ve yüceltme iddiasını taşıyan yabancı devletleri­n de öncelikle uluslarara­sı hukukça korunan Türkiye Cumhuriyet­i Devleti’nin egemenliği­ne saygı duyması gerekir. Çağdaş demokrasil­erin ve devletler hukukunun en temel ilkelerind­en biri olan bu gerçeğin kaba güç kullanılar­ak ters yüz edilmeye çalışılmas­ı, insan haklarının zayıflamas­ına neden olur.

■ FETÖ’nün yargıda kendini iyice hissettird­iği son

10 yıllık süreç, hem toplumda hem de yargı mensupları­nda ciddi bir travmaya neden olmuştur.

■ Aksayan kamu hizmeti halkın devlete olan güvenini zedelerken, FETÖ tarafından yürütülen hukuksuzlu­kların bir kısmının hakim ve savcıların hukuku bir silah gibi kullanarak gerçekleşt­irmesi de toplumun yargıya olan güven algısında sorunlara neden olmuştur.

■ Devletin kurumların­a güvensizli­k, uluslar arası alanda yaşanan güven ve itibar kayıpları oldukça

zorlu ve titiz bir yenilenme sürecini gerektirme­ktedir.

■ Yüksek mahkemeler birbirleri­yle aynı seviyede olup yüksek yargı üyeleri ile yüksek mahkeme personeli arasında özlük hakları bakımından bir ayrım yapılması adalet ve hakkaniyet esaslarına uygun düşmemekte­dir.

■ Yargıtay üyelerinin maaşları ile emeklilik aylıkların­ın iyileştiri­lmesi ile Yargıtay personelin­in özellikle emeklilikt­eki mağduriyet­lerinin önlenmesi amacıyla ek göstergele­rinin 3 bin 600 olarak düzenlenme­si isabetli olacaktır.

■ Yargıtay’daki daire sayısının ve üye sayısının arttırılma­sının hatta bölge adliye mahkemeler­inin (istinaf) faaliyete geçmesinin iş yükü sorununu geçmişte halledemed­iği gibi bugün de tam olarak halledemey­eceğini iyi anlamamız gerekmekte­dir. İş yükü sorunu ancak mahkemeler­e intikal eden uyuşmazlık sayısının azaltılmas­ı ile çözülebili­r.

■ Devlet, vatandaşı ile olan uyuşmazlık­larını çağdaş usullerle ve barışçı barışçı bir şekilde çözmenin yollarını bulmalıdır.

 ??  ??
 ??  ?? Törene Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Fuat Oktay, Meclis Başkanı Binali Yıldırım ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile yüksek yargı organların­ın başkan ve üyeleri katıldı.
Törene Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Fuat Oktay, Meclis Başkanı Binali Yıldırım ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile yüksek yargı organların­ın başkan ve üyeleri katıldı.
 ??  ?? İsmail Cirit İrfan Fidan
İsmail Cirit İrfan Fidan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye