Sabah

MERKEZ BANKASI: FİYAT İSTİKRARI İÇİN TÜM ARAÇLAR KULLANILAC­AK

-

Sosyal bilimler içinde yer alan EKONOMININ gerçekte BILIM olup olmadığı dahi tartışıla dursun, toplumlar için HAYATI hale geldiği tartışılma­z bir gerçek... Dünyanın ve hayatın insani ve toplumsal yönlerini inceleyen sosyal bilimler arasında sayılması, ekonomiye daha farklı anlamlar yüklememiz­e yol açar.

0isal DOğAL BILIMLERDE­N olan FIZIKTE, demir atomunu ele alalım. Bu en temel birim, kendi ağırlığı veya kütle bilgisine sahip olduğunda DAVRANışıN­ı değiştirme­z, daha çabuk kaynamaz, daha erken çözülmez.

Ancak EKONOMININ en TEMEL BIRIMI INSAN, kendisine dair bilgi edindikçe, DAVRANışıN­ı değiştireb­ilir, bir önceki konumundan FARKLıLAşA­BILIR, kabul ettiğini RET edebilir veya satın alacağını, SATABILIR. Tam da bu yüzden onu sosyal bilim kapsamında değerlendi­rir, BEKLENTI YöNETIMINI de süreçlerin­e dâhil ederiz.

Enflasyon ile TOPYEKûN MüCADELEDE beklentiyi yönetmek, son derece önemlidir. Zira ekonominin atomları bizler, PIYASADAKI GELIşMELER, dövizdeki oynaklık ve FIYATLARDA YUKARıYA DOğRU SEYIR bilgisiyle, “TUTUM DEğIşTIRIY­OR” ya ABARTıYOR veya KüçüMSEYEB­ILIYORUZ.

Çift haneli zamanların­da enflasyon mücadelesi­ndeki temel yanılgımız, “NIMETI VE KüLFETI EşIT DAğıTMA” gayretini küçümseyiş­imiz oldu. Toplumun bir kesimi, ENFLASYON KüLFETINI BIR DIğERINE AKTARABILD­IğI SüRECE, bu canavar semirdi, sabit gelirliyi, KOBİ’yi, şirketleri, aileleri yuttu durdu.

2001’deki kriz sonrası, enflasyon mücadelesi­ndeki anahtar başarı faktörü, ARTıK TOPLUMDAKI HIçBIR KESIMIN, FIYAT ARTışı KüLFETINI BIR DIğERININ SıRTıNA YüKLEME IMKâNı BULAMAMASı­YDı. Eğer bireyler, topyekûn mücadelede enflasyon külfetinde­n PAYıNA DüşENI üSTLENMEYI BENIMSER ise fiyat artışı yavaşlar, geriler, YENIDEN TEK HANELERE iner.

Aksi halde “BEN ZAMMıMı YAPAYıM AMA BAşKASı BENIM SATıN ALACAğıMıN FIYATıNı ARTıRMASıN” kurnazlığı­na gömülür, külfeti eşit dağıtamayı­nca, başarıyı kaçırırız. Bu yüzden “TOPYEKûN MüCADELE” söylemi, “KüLFETI BIR DIğERINE YıKAMAYACA­K” eylem paketiyle desteklenm­elidir. Son söz: Beklentiyi “SöYLEM” oluşturur ancak gerçekleşm­eyi “EYLEM” sağlayabil­ir.

seref.oJu]#sabaK.com.tr SMS SEO ya] 4122·ye J|nder. (1.60 TL) M+ 0216 531 73 73 facebook.com serefoJu].sabaK

 ??  ?? Şeref OĞUZ
ÖNERİ-YORUM
Şeref OĞUZ ÖNERİ-YORUM

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye