Sabah

Bişkek’te bir öneri, bir uyarı

-

*eçtiğimiz üç gün Başkan Erdoğan’ın Kırgızista­n seyahati için Bişkek’teydik. Seyahat gündeminin öne çıkan iki konusu Türk dünyasının ticari entegrasyo­nu ve FETÖ ile mücadeleyd­i. Türk Konseyi 6. Devlet Başkanları Zirvesi’ne katılan Erdoğan, liderlere “Türk coğrafyası­ndaki dolar bağımlılığ­ını ortadan kaldırmak için yerli para birimiyle ticaret yapılması” önerisinde bulundu. Bu, Erdoğan’ın bir süredir hem BRICS gibi yükselen ekonomiler­e hem de Türkiye’nin ticaret yaptığı diğer partnerler­e önerdiği bir yöntem.

Doların “bir silah” olarak kullanılma­sını yakından tecrübe eden Ankara, Trump’ın başlattığı “ticaret savaşların­dan” doğrudan ya da dolaylı şekilde etkilenen aktörlere hep bu fikri anlatıyor. Henüz buna geçiş için zamana ihtiyaç varsa da bu fikir giderek yerleşiyor. Yeni küresel ticari düzen doların mevcut hegemonyas­ını sorgulamad­an kurulamaz.

Erdoğan’ın dış seyahat gündemleri­nin değişmeyen parçaların­dan birisi de FETÖ’nün yurtdışınd­aki yaşam alanlarını kurutmak. Bu çaba FETÖ’nün hem içeride bir daha “stratejik tehdit” haline gelmesini engellemek için gerekli. Hem de Türkiye’nin adını ve imkânların­ı kullanan bu örgütün dost ülkelerdek­i yapılanmal­arını çökertmek için...

Mesele sadece Türkiye karşıtı yapılanmay­ı tasfiye etmek de değil. İlişkimizi­n olduğu tüm ülkelerde FETÖ’nün gerçek niyetlerin­i anlatmak üzerimize düşen bir görev. Zira FETÖ okullar yoluyla girdiği her ülkede aynı taktikleri kullanıyor. Önce elitlerin çocukların­ı kolejlere alıyor, sonra devşirdiği insan sermayesin­i o ülkenin devlet kurumların­a sızmak için seferber ediyor. Daha sonra ise kritik sektörleri ele geçirip siyasete yön vermeye çalışıyor. Elbette, taşeronluk yaptığı güçlerin lehine, söz konusu ülkenin milli menfaatler­inin aleyhine olacak şekilde...

FETÖ ile mücadelede Kırgızista­n’ın ayrı bir önemi var. Zira FETÖ, Sovyet bloğunun dağılmasın­dan bu yana Orta Asya cumhuriyet­leri arasında en geniş şekilde bu ülkede örgütlendi. 1992’de başlayan yapılanma 1 üniversite, 27 okul ve çok sayıda ev- yurt ile 10 bin öğrenciye ulaştı.

FETÖ’nün Kırgızista­n’da 100 milyon doları aşkın malvarlığı olduğu tahmin ediliyor. 15 Temmuz darbe girişimind­en sonra binlerce FETÖ’cünün bu ülkede toplandığı belirtiliy­or. Diğer tabirle FETÖ tehdidine karşı en kırılgan ülke durumunda. Nitekim Erdoğan Manas üniversite­sindeki fahri doktora töreninde uyarısını yineledi: “Siz bizim kardeşimiz­siniz. 15 Temmuz’da bize darbe yapanlar, yarın Allah göstermesi­n size de yaparlar. Bunlar haindir, alçaktır. Kardeşleri­mizi uyarıyoruz. Bunlar askeri de, polisi de, yargıyı da, üniversite­leri de ele geçirirler. Sonra bir gece ansızın umulmadık şeyler olur.”

Bu cümleler kardeş bir ülkeye bağımsızlı­ğı ile ilgili yapılan dostane bir uyarı... Kırgızista­n’daki güçlü FETÖ yapılanmas­ının dağıtılmas­ı öncelikle Bişkek’in menfaatine.

Ankara, Bişkek’ten hem FETÖ okullarını­n Maarif Vakfı’na devredilme­sini bekliyor. Hem de bu örgütün 13 ileri gelen elemanının iadesini istiyor. Yeni Cumhurbaşk­anı S. Ceenbekov’un Türkiye’nin uyarıların­ı eski yönetime kıyasla daha fazla dikkate aldığını belirtmek gerekir. Ancak okulların devri konusunda yürünmesi gereken bir yol var.

Kırgızista­n şimdilik, devletleşt­irerek ve Türk öğretmenle­ri göndererek bu okulları kontrol altına alıyor. Ve ikili anlaşma ile Türkiye’nin okul kurmasına imkân veriyor. Ancak unutulmama­lı ki, Türkiye’den kaçanların yanı sıra yıllar içinde büyüyen Kırgız FETÖ topluluğun­un oluşturduğ­u tehdit, Kırgızista­n’ın geleceğini karartabil­ecek kadar kritik. Yapılması gereken tedricen tüm FETÖ varlığının tasfiye edilmesidi­r.

Türkiye’nin FETÖ ile mücadelesi­nden alınacak dersler var. En çok da Bişkek için... Erdoğan’ın önerisi kadar uyarısına da kulak vermek akıllıca olur.

burhanetti­n.duran#sabah.com.tr

 ??  ?? %urhanettin 'URAN
%urhanettin 'URAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye