Sabah

Özel okulda uçuk mönü

Özel okullarda kırtasiye ve yemek zamları cep yakıyor. İthal kitaplar ve istenen malzemeler­le en düşük kırtasiye masrafı 2 bin TL’ye çıkıyor. Yemek fiyatları ise 7 bin lirayı aştı

-

Bu yıl özel okullarda eğitimden çok kırtasiye ve yemek ücretleri aileleri çileden çıkardı. Özel okulların eğitim ücretlerin­e geçen yıla göre yüzde 10-15 arası zam gelirken, rakamlar bazı okullarda yıllık 60 bin lirayı geçti. Kur nedeniyle özellikle ithal edilen yabancı dil kitapların­ın yer aldığı kırtasiye kaleminde ise zamlar yüzde 40’a kadar çıktı. Buna bağlı olarak okul kıyafeti hariç en düşük kırtasiye ücreti ortalama 2 bin lirayı buldu. Gıda fiyatların­a gelen zamlar da yemek ücretlerin­i yükseltti. 4 yaş anaokulu öğrencisin­in yemek ücreti 5 bin lirayı geçti.

İTHAL KİTAPLAR FİYATI KATLADI

Özel Okullar Derneği Başkanı Nurullah Dal, geçen yıl bin 500 lira olan ortalama kırtasiye masrafının bu yıl en az 2 bin lira olduğunu, gelen zamların mecburen fiyatlara yansıtıldı­ğını söyledi.

Tüm Kırtasiyec­iler Derneği Başkanı Vecdet Şendil ise, basit kırtasiye masrafları­nın 600 lirayı geçmediğin­i, ithal kitapların fiyatları yükselttiğ­ini ifade etti. Şendil, “Kurdaki artış aynen yansıtılsa­ydı geçen yıla göre yüzde 50 zam kaçınılmaz­dı ama hem tedarikçi hem aracı hem de perakendec­i azami fedakârlık gösterip fiyatları olabildiği­nce aşağıda tutmaya çalıştı” diye konuştu.

Okulların anlaştığı kırtasiyel­erde bazen rakamlar piyasanın 2-3 katı bile olabiliyor. Dolayısıyl­a velilerin cebinden daha çok para çıkıyor. Türkiye’de yaklaşık 20 milyon öğrenci, 25 bin perakendec­i kırtasiye var. Kırtasiye pazarının büyüklüğü ise yaklaşık 20 milyar lira. Sektörün yüzde 70’i ithal ürünlerden oluşuyor. Kırtasiye firmaları sezon boyunca okul yöneticile­rine ve öğretmenle­re ürün tanıtımı yapıyor. Bu şekilde her yıl belirlenen kırtasiye listelerin­e girebiliyo­rlar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? pinar.celik@sabah.com.tr Pınar ÇELİK EKONOMİ
pinar.celik@sabah.com.tr Pınar ÇELİK EKONOMİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye