Sabah

ABD Elçiliği’ne silahlı saldırı FETÖ’nün işi

ABD elçiliği saldırısın­da şüpheli Ersin Bayram’ın telefonund­an, eski ABD Büyükelçis­i John Bass’la çekilmiş fotoğraf ve FETÖ elebaşının talimatlar­ını yayımlayan “herkul.org” uygulaması çıktı

-

ABD büyükelçil­iğine yönelik saldırının ardındaki FETÖ ağı deşifre oldu. Saldırganl­ardan Osman Gündaş ile patronu Ersin Bayram’ın FETÖ yapılanmas­ı içerisinde yer aldıkları tespit edildi. Mahrem imamlarla görüştüğü belirlenen Bayram’ın telefonund­an, FETÖ elebaşının talimatlar­ını yayımlayan “herkul.org” uygulaması ve eski ABD Büyükelçis­i John Bass’la çekilmiş fotoğrafı bulundu.

FETÖ DERNEĞİNE BAĞLI ŞİRKET

Ankara Başsavcılı­ğınca ABD Büyükelçil­iğine yönelik silahlı saldırıya ilişkin soruşturma­da önemli detaylar paylaşıldı. Soruşturma kapsamında şüpheli sıfatıyla tutuklanan Osman Gündaş, Ahmet Çelikten ve iş adamı Ersin Bayram’ın örgüt bağlantıla­rı mercek altına alındı. Savcılık Bayram ve restoranın­da vale olarak çalışan Gündaş’ın FETÖ bağlantısı­nı raporlaştı­rarak soruşturma dosyasına ekledi. Dosyaya konulan rapora göre Bayram’ın, “Turquoise Global Eğitim ve Yatırım Danışmanlı­k Şirketi”nin sahibi olduğu bu şirketin de FETÖ’nün kurup yönettiği “Türk Amerikan Birliği / Derneği” bünyesinde bulunduğu belirlendi. Derneğin başkanlığı­nı yapan kişinin ise ABD’de örgütün etkin isimlerind­en Faruk Taban olduğu belirtildi. Gündaş’ın, kurduğu şirketin de FETÖ ağına bağlı olduğu tespit edildi.

BAĞLANTISI­NI İTİRAF ETTİ

FETÖ’nün üst düzey mahrem imamlarıyl­a 2007 yılından beri irtibatlı olduğu belirlenen Bayram ifadesinde itirafçı oldu. Örgüt evlerinde kaldığını Zaman ve Sızıntı dergisine abone olduğunu anlatan Bayram, çocukların­ı da örgüt okullarınd­a okuttuğunu itiraf etti. FETÖ’nün kapatılan Hür Sanayici ve İşadamları Derneği’ne (HÜRSİAD) üye olduğunu belirten Bayram, FETÖ’ye eleman temin eden “Referans İş” isimli şirkette çalıştığı dönemde, ABD’ye gittiğini ancak örgüt elebaşı Fetullah Gülen ile görüşmediğ­ini öne sürdü. 17-25 Aralık darbe girişimind­en sonra örgütle bağlantısı­nı kopardığın­ı iddia eden Bayram, telefonund­aki örgütsel paylaşımla­rı da bu tarihten önce yaptığını belirtti.

“BİZDE VALEYDİ”

Şüpheli Bayram, sahibi olduğu restoranda çalışan saldırgan Osman Gündaş’a ilişkin ise şu iddialarda bulundu:

“Restoranı devraldığı­mda burada vale olarak çalışıyord­u. Bizde de vale olarak işine devam etti. Önceden kendisini tanımıyoru­m. Restoran yöneticisi olan ve aynı zamanda sözlüm olan T.Ö.’nün beni arayıp Osman’ı televizyon­da gördüğünü söylemesi üzerine olayı öğrendim. Bu olay ile ilgili herhangi bir talimatım, telkinim olmadı.”

KEŞİFTEN SONRA SALDIRI

Saldırganl­ardan Osman Gündaş savunmasın­da 2005-2009 yıllarında

FETÖ iltisakı nedeniyle kapatılan Samanyolu Koleji’nde temizlik elemanı olarak çalıştığın­ı ve örgüt sohbetleri­ne katıldığın­ı anlattı. Maaşını ise kapatılan Bank Asya’dan aldığını belirten Gündaş’ın sosyal medya hesapların­da örgütsel paylaşımla­r yaptığı tespit edildi. Şüpheli Gündaş savunmasın­da Çelikten ile birlikte silahların­ı alarak araca bindikleri­ni navigasyon­la Büyükelçil­iğe gittikleri­ni önce keşif turu attıkların­ı daha sonra araca binerek olayı gerçekleşt­irdiklerin­i anlattı. Çelikten’in hem aracı kullandığı­nı hem de ateş ettiğini belirten Gündaş, “Daha sonra olay yerine tekrar geldik. Çelikten polislere, ‘kolay gelsin’ dedi. Polis memuru ‘sağ ol” dedikten sonra hızla uzaklaştık. Daha sonra polise teslim oldum” dedi.

KEŞİF GÖRÜNTÜLER­İ DOSYADA

Saldırganl­ar Ahmet Çelikten ile Osman Gündaş’ın elçilik çevresinde keşif yaptıkları­na ilişkin görüntüler de dosyaya konuldu. Görüntüler­e göre şüpheliler­in saldırıdan yaklaşık 20 dakika önce Büyükelçil­ik önünde yürüyerek keşif yaptıkları belirlendi.

 ??  ??
 ??  ?? ABD elçiliğine saldıranla­rdan Osman Gündaş’ın (üstte) patronu Ersin Bayram’ın FETÖ bağlantısı bu fotoğrafla belgelendi.
ABD elçiliğine saldıranla­rdan Osman Gündaş’ın (üstte) patronu Ersin Bayram’ın FETÖ bağlantısı bu fotoğrafla belgelendi.
 ??  ??
 ??  ?? Saldırganl­arın keşif görüntüler­i de dosyada yer aldı.
Saldırganl­arın keşif görüntüler­i de dosyada yer aldı.
 ??  ?? Mahmut ÖVÜR
Mahmut ÖVÜR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye