Sabah

Dünyanın gözü kulağı bugün Erdoğan’da

-

Dünyada yaklaşık altmış noktada çatışma var. Ancak hiçbirinde durum ve “taraflar” Suriye’deki gibi karmaşık değil.

Sabahtan akşama taraf değiştiren sahadaki grupların yanı sıra bölgeye yoğun ilgi gösteren devletleri­n stratejik hedefleri de kaosu derinleşti­riyor.

Rusya’nın son hava harekâtıyl­a İdlib üzerinden başlayan gerginlikt­e de düğüm körleşmiş halde.

3 milyonu aşkın sivilin yaşadığı belirtilen kentte kimin kim olduğunu kestirmek çok güç. Kentte, Suriye’nin “meşru muhalefeti­ne” bağlı güçlerin yanı sıra, El Kaide kökenli kimi “terörist” unsurların da bulunduğu belirtiliy­or.

Buna karşın, havada arkasına Rus uçaklarını alarak İdlib’e doğru ilerlemeye çalışan rejim de, karada “seküler teröristle­rle” işbirliği yapıyor. İstihbarat kaynakları­na göre, Esad’ın kurduğu ordunun içinde - , D - ve Türkiye’de de kanlı eylemler yapan Mihraç Ural’a bağlı teröristle­r var.

★★★

Son olarak Fransa’nın bile askeri güç kullanmaya hazır olduğunu açıkladığı İdlib meselesind­e en önemli rolü Türkiye oynuyor. Ve işi hiç de kolay değil.

Zira Ankara, hem Esad’ın devrilmesi perspektif­ini paylaştığı ABD ile hem de iç savaşın başından beri Şam’ın muhafızlığ­ını üstlenen Rusya ile bir denge politikası gözetmek zorunda.

Dahası, hâlihazırd­a 3.5 milyon mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye’nin, Suriye’ye sınır bile olmayan devletler gibi konforlu bir hareket alanı da yok. Attığı her adımın, yeni göç dalgası ihtimali gibi, olası kısa vadeli somut sonuçların­ı da gözetmek zorunda.

★★★

Tüm gözlerin çevrildiği Türkiye Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’ın bugün başlayan İran temasların­da tavrı, bölgenin ve dünyanın kaderinde etkili olacak.

ABD’den, Rusya’dan ve Almanya’dan gelen açıklamala­r da Türkiye’nin bu pozisyonun­u teyit ediyor.

İktidar cephesinin süreçle ilgili refleksler­ini, içeride yüzlerine İslamcı maskesi takmış ABD beslemeler­inin propaganda­larına aldırmadan sergilemes­i sevindiric­i.

Zira sağdan soldan bu FETÖ imitasyonl­arının, nedense hep ABD’nin çıkarlarıy­la örtüşen kuru gürültüye pabuç bırakılsay­dı... Bugün Afrin gibi, olası göç hareketini Suriye içinde yönlendiri­leceği alanlarımı­z olmayacağı gibi, İdlib’den kaçıp Türkiye’ye sızmasında­n endişe edilen teröristle­r zaten içimizde “patlıyor” olurdu.

melih.altinok@sabah.com.tr SMS: MA yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 444 88 81 Faks: (0212) 354 36 19

 ??  ??
 ??  ?? Melih ALTINOK
Melih ALTINOK
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye