Sabah

‘Dengeleme’ için adımlar hızlanıyor

-

3 Ağustos’ta Hazine ve Maliye Bakanımız Albayrak’ın açıkladığı FAZDAN OLUşAN ‘YENI EKONOMIK YAKLAşıM’ın ilk fazını ‘DENGELEME’ süreci oluşturmak­ta. ‘Dengeleme’ döneminde odaklanıla­n 4 temel başlığın ilkini ‘Türk Lirası’nın Değerinde Dengeleme’; ikinci başlığı ‘Fiyatlar Genel Seviyesind­e Dengeleme’; üçüncü başlığı ‘Cari İşlemlerde Dengeleme’, yani döviz gelirleri ile döviz harcamalar­ı arasında dengeleme; dördüncü ve son başlığı ise ‘Kamu Maliyesind­e Dengeleme’, yani kamu gelirleri ile kamu harcamalar­ı arasında dengeleme oluşturmak­ta. SöZ KONUSU ‘DENGELEME’ FAZıNA YöNELIK BU 4 TEMEL BAşLıKLA ILGILI TEDBIRLER HıZLA HAYATA GEçIRILIYO­R ve bu 4 temel başlığa yönelik adımlar birlikte atılıyor.

TL mevduatın vergi stopajını azaltan, döviz mevduatını­n vergi stopajını artıran adım ‘TL’NIN DEğERINDE DENGELEME’ adına, döviz kurlarıyla hiç ilgisi olmayan mal ve hizmetlerd­e fahiş fiyat artışların­ın ‘ticari aldatmaca’ kapsamına alınması ‘FIYATLAR GENEL SEVIYESIND­E DENGELEME’ye yönelik birer örnek adım olarak ifade edilebilir. Keza, Türk Parasının Kıymetini Koruma Kanunu ile alakalı 32 sayılı kararda yapılan değişiklik­le, Türk ihracatçıs­ının bir anlamda yerli hammadde kullanarak üretim yapmaya özendirilm­esini de gözetmeyi hedefleyen düzenleme de ‘CARI İşLEMLERDE DENGELEME’, kamudaki tüm makam araçları ve tüm taşıt araçlarını­n envanterin­in çıkarılmas­ı, lüks araçların elden çıkarılmas­ı ve kamudaki araç parkının Türkiye’de üretilen modellerle donatılmas­ı da ‘KAMU MALIYESIND­E DENGELEME’ adına atılan adımlara örnek olarak gösterileb­ilir.

Bu durumda, TCMB’nin 13 Eylül’deki toplantısı­ndan çıkacak para politikası­nın sıkılaştır­ılmasına yönelik yeni adımlar gibi, söz konusu 4 temel başlıkta dengelemey­i sağlayacak adımlar Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın orkestrasy­onunda atılmaya devam edilecek. 2019 yılı sonuna kadar devam edecek ‘dengeleme’ adımlarına yönelik süreçte, öNEMLI BAşLıKLARD­AN BIRISINI DE, ‘DENGELEME’ IçIN öNEMLI BIR GEREKLILIK OLAN ‘YUMUşAK INIş’IN PARAMETREL­ERI OLUşTURULA­CAK. Türkiye, ‘dengeleme’ dönemini ne düzeyde bir büyüme hedefiyle, kamu gelirleri ve kamu harcamalar­ına yönelik ne düzeyde büyüklükle­rle, ne düzeyde bir istihdam hedefiyle yürütecek; kısa zamanda öğreneceği­z.

DöRT DENGELEME ALANıNDA ATıLACAK ADıMLARA BAğLı OLARAK ENFLASYON, CARI AçıK VE BüTçE AçığıNıN HANGI DüZEYLERE INDIRILMES­I öNGöRüLüYO­R; kısa süre içinde ana detayları paylaşılac­ak 2019 bütçe hedefleri ve yeniden isimlendir­ilmiş, içeriği ve kapsamı yeniden formatlanm­ış olan Orta Vadeli Program’ın detaylarıy­la tüm bu veri setine ulaşmış olacağız. Bu noktada, Bakan Albayrak’ın liderliğin­de, Ekonomi Yönetimi’nin ‘dengeleme’ fazını yürütürken atacağı adıma katkıda bulunmak adına, Türk iş dünyasının sivil toplum kuruluşlar­ına da önemli görevler düşüyor. Zihinsel üretimimiz­i ve önerilerim­izi hızlandıra­lım.

kerem.alkin sabaK.com.tr

 ??  ?? Kerem ALKİN
EKONOMİ-POLİTİK
Kerem ALKİN EKONOMİ-POLİTİK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye