Sabah

DEVLET ALACAğıNDA TECIL FAIZI ARTTı

-

elektrik şirketleri­nin borcunu da tarımsal destekleme­den keserek tahsil edecek. Tarım ve Orman Bakanlığı tarımsal destekleme­lere ilişkin ödemelere ilişkin bilgiler Ziraat Bankası’na elektronik ortamda iletilecek. Su kullanıcıl­arına ait borç bilgileri her hafta salı günü güncellene­cek. Destekleme ödemelerin­den borç tutarının tahsil edilmesi, alacaklıla­rın bankaya “borç bildirim önceliği” sırasına göre yapılacak. Borç tutarı destekleme ödemesinde­n az ise borcun tamamı, fazla ise destekleme ödemesi tutarı kadarı mahsup edilecek.

vergi, prim, cezalar başta olmak üzere milyonlarc­a vatandaşa borçlarını yapılandır­ma fırsatı sunarken, devlet alacakları­nda yeni bir dönem başlıyor. Kamu alacakları­nda gecikme zammı faizinin yüzde 1.40’tan yüzde 2’ye çıkarılmas­ının ardından tecil faizi de 10 puan artırak yüzde 12’den 22’ye yükseltild­i.

Bu konuda önemli bir düzenleme de çiftçileri­n elektrik ve su borçlarınd­a yapıldı. Çiftçileri­n su kullanım hizmet bedeli ile tarımsal sulamada kullanılan elektrik enerji borcu alacağı destekten kesilecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tebliğine göre, yüzde 12 olarak uygulanan tecil faizi dün itibarıyla Hazal ATEŞ yüzde 22 oldu. Tebliğden önce tecil edilen alacaklar için eski oran (yüzde 12) uygulanaca­k. Tebliğde ayrıca, “amme alacağının ödeme müddeti içinde ödenmeyen kısmına vadenin bitim tarihinden itibaren her ay için ayrı ayrı yüzde 2 oranında gecikme zammı uygulanmak­ta” olduğu anımsatıld­ı.

MAHSUP EDİLECEK

Tarımsal destekleme ödemesi almaya hak kazanan çiftçileri­n su kullanım hizmet bedeli ile tarımsal sulamada kullanılan elektrik enerji borcu alacağı destekten mahsup edilecek. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tebliğine göre, çiftçinin önce borcu tahsil edilecek, alacaklı kurum, kuruluş ve şirketlere aktarılaca­k, kalan para çiftçiye destekleme olarak ödenecek.

 ??  ??
 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye