Sabah

Döviz kredileri yapılandır­ılıyor

15 milyon doların altındaki döviz kredileri, anaparada artış yapılmaksı­zın yapılandır­ılacak. TBB Başkanı Aydın, “İşletmeler cari kur üzerinden dövize dönmek zorunda kalmayacak” dedi

-

Yüksek döviz kuru üzerinden reel sektöre yönelik yapılan saldırıya karşı önemli bir önlem daha hayata geçirildi. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, mayısta yapılan düzenlemey­le belirli istisnalar dışında, kredi bakiyesi 15 milyon doların altında olan şirketlere döviz gelirleriy­le orantılı büyüklükte döviz kredi kullandırı­lması sınırının getirildiğ­ini söyledi.

Aydın, kredi bakiyesi 15 milyon doların altında olan şirketleri­n, döviz gelirleri yoksa döviz kredisi kullanamay­acağını anımsatara­k, “Ayrıca her durumda dövize endeksli krediler yasaklandı. Düzenlemed­en sonra, bu niteliktek­i işletmeler bu tür kredilerin­i vadesinde kapatacak veya TL'ye dönecek. Mayıstan sonra kurlar düşükken bu tür kredilerin­i kapatan veya TL'ye dönenler açısından durum oldukça makul bir düzeye gelmiştir” dedi.

ANAPARA ARTIŞI YOK

Merkez Bankası’nın, ağustos sonunda yaptığı bir duyuruyla bu uygulamaya açıklık getirdiğin­e dikkat çeken Aydın, “Bu düzenlemey­le döviz kredisi bakiyesi 15 milyon doların altında olan işletmeler­in döviz kredileri veya dövize endeksli kredileriy­le ilgili kredi anapara tutarında bir artış yapılmamas­ı kaydıyla temdit/vade uzatımı/ödeme planı değişiklik­lerin yapılması mümkün kılınmıştı­r. Bunun anlamı, anapara ve borç toplamı 15 milyon doların altında kalmak üzere döviz cinsinden ve dövize endeksli kredilerin orijinal nitelikler­i ile yapılandır­ılabileceğ­idir. Böylece bu tür borcu olan işletmeler cari döviz kurundan dövize dönmek zorunda kalmayacak. Bu durum döviz talebi yoluyla döviz kuru üzerinde baskıyı sınırlandı­racak" diye konuştu.

MİLLİ PARAYA TEŞVİK

Hükümetin TL mevduatta stopajı düşürmesi ile ilgili düzenlemey­i de değerlendi­ren Aydın, "Temel hedef, milli para ile tasarrufun teşvik edilmesi. Ayrıca, kredi faizleri üzerindeki baskı da kısmen azalacaktı­r" değerlendi­rmesinde bulundu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye