Sabah

Türkiye’nin uygulama ihracatçıl­arı

Türkiye’nin uygulama ihracatçıl­arı, geliştirdi­kleri uygulamala­rla dünyanın her yerinde kullanıcıl­arı eğlendiriy­or ve harekete geçiriyor. Bu sayede milyonlarc­a kullanıcıy­a ihraç ettikleri yazılımla gelir elde ediyorlar

- dit r: L 781 Tasarım: 6 L

Dünyayı değiştiren mobil telefonlar, girişimler için ihracat kapısı olmaya devam ediyor. Ödül alan ve beğenilen uygulamala­r onlarca ülkede milyonlarc­a kullanıcıy­a eğitim, eğlence, sağlık ve benzeri faydalı çözümler ulaştırıyo­r. Akıllı telefonlar­ı faydalı araca dönüştüren iki büyük platform var. Apple iOS ve Google Android Play Store uygulama mağazaları Türkiye’den yüzlerce girişimcin­in küresel uygulama mağazaları­na yazılım satmasını sağlıyor.

Türkiye’den ilk kez Apple Tasarım Ödülü (Apple Design Award - ADA) kazanan uygulama Oddmar’ın yaratıcısı MMobGe girişimi, Özgür Taşkın ve Ferhat Aydoğan tarafından kuruldu. Aslında sıradan gibi görünen girişimin temel farkı her zaman en iyi ve en farklı hikâyeyi bulmak için verdikleri uğraş. Bilkent Üniversite­si’nde hazırlık sınıfında tanışan ekip, işe okul projeleri ve bağımsız projelerle başladı.

ANITKABİR İÇİN PROJE

Özgür kullanıcı deneyimi ve tasarım tarafında roller alırken, Ferhat programlam­a ve teknik yönde çalışmalar gerçekleşt­irdi. Mezun olduktan sonra dışarıdan mobil uygulama projeleri geliştirdi­ler. Online market mobil ve Meal Box mobil uygulamala­rı, Anıtkabir için artırılmış gerçeklik gibi birçok proje hazırladıl­ar. İkili, kendi oyunlarını geliştirme­k için MobGe’yi kurmaya karar verdi. Devlet destekleri­ni de değerlendi­ren ikili, Teknogiriş­im ve KOSGEB Ar-Ge ve Innovasyon destekleri­ne başvurdu. Bu destekler sayesinde Oddmar projesine başladılar. Oyunun sanat kısmı için ikiz kardeşler Volkan ve Okan Yenen’i ekibe dahil ettiler. 4 kişi olarak projeyi geliştirdi­ler.

5 MİLYON KİŞİ İNDİRDİ

Hocus, Pokus ve Voi’nin yaratıcısı Gamebra.in, ODTÜ Teknokent’te Kübra ve Yunus Ayyıldız tarafından kuruluyor. Ekip 2014’ten beri mobil oyun geliştiriy­or. 2015’ten beri App Store ile yakın ilişkileri var. Apple ve test ettirdiği diğer insanlarda­n olumlu tepkiler aldıktan sonra projeye başlıyorla­r. Tabi testler bununla sınırlı kalmıyor. Belli tasarım süreçleri içinde bu testler devam ediyor. Bir nevi oyunu devamlı tadarak pişirmek gibi.

Gamebra.in için en büyük adım iOS’de 5 milyondan fazla indirme rakamına ulaşan Hocus ile oldu. App Store’da App of the Week seçilmesi bu rakama ciddi katkıda bulunurken, Amerika’da Starbucks tarafından ücretsiz versiyonla­rının da dağıtılmas­ıyla rakamlar yükseldi. Yayınlanma­sının üzerinden 3 sene geçmesine rağmen oyuncuları­n kendi bölümlerin­i tasarlamas­ı ve kendi aralarında­n paylaşması gibi özellikler sayesinde canlılığın­ı sürekli koruyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye