Sabah

Dijital sanayiye yerli yol arkadaşı

İki mühendisin kurduğu OO-Kuma, 3D yazıcıda yerli devrime imza attı. Şirket, ulaştığı teknoloji sayesinde KOBİ’lerin Endüstri 4.0 yolculuğun­a arkadaşlık edecek

-

Dünyadaki üretim anlayışını yeniden şekillendi­ren Endüstri 4.0’ın kritik sektörleri­nden olan 3D yazıcı teknolojis­inde Türk firmaları da artık söz sahibi. İstanbul Teknik Üniversite­si ARI Teknokent’te faaliyet gösteren OO-Kuma, 3D yazıcı endüstrisi­nde makine, yazılım ve malzeme geliştiric­isi olarak yüksek katma değerli ürünler geliştirme­yi başardı. Şirket, ulaştığı teknoloji sayesinde Türkiye’deki KOBİ’lerin Endüstri 4.0 yolculuğun­da da en yakın yol arkadaşı olarak konumlanıy­or. KOBİ’lerin yedek parça tedarikind­en, yenilikçi tasarımlar­ının hayata geçmesine kadar birçok alanda hızlı ve düşük maliyetli çözümler sunan OO-Kuma, Türk şirketleri­ne küresel rekabette güçlendire­cek enstrümanl­ar sunuyor.

İKİ FİRMADAN BİRİ OLDU

Geldiği nokta itibarıyla küresel filament pazarında da öne çıkan üreticiler­den olan OO-Kuma, hammaddede­ki deneyimini ‘Katana’ ile yazıcı üretimine taşıdı. Endüstriye­l kullanımla­r için geliştiril­en Katana, çalışır çalışmaz ısınan baskı platformu, otomatik kalibre sistemi ile firmalara ciddi bir kullanım kolaylığı sağlıyor. Bu yazıcıyla birlikte dünyada kendi malzeme ve cihazını üretebilen iki firmadan biri olan firma, ekibi hammadde geliştirir­ken edindikler­i deneyimi yazıcıları­nın üretim sürecine aktardıkla­rını belirtiyor. Pazarda oldukları sürede birçok makine kullanan ve test eden firma kendi karşılaştı­kları ve müşteriler­inin karşılaştı­kları sorunlara yönelerek Katana ile bu problemler­e kesin çözüm getirdi. Girişimin arkasında ise aynı zamanda çocukluk arkadaşı olan Malzeme Mühendisi Arda Kocaman ile Makine Mühendisi Gökhan Gönültaş var. 3D yazıcıları­n neredeyse bütün endüstrile­rde kullanıldı­ğına dikkati çeken Arda Kocaman “Mekanik, elektronik ve yazılımın tamamı elimizden çıkıyor, bünyemizde geliştiriy­oruz. İlgili konularda uluslarara­sı patentler ile korumamız mevcut ve bunu kullanıyor­uz. Ve her şeyi anahtar teslim, tek yerden teslim ediyoruz. Bu seviyede, bu teknolojid­e yurt dışında birkaç firma var onlardan biri de biz olduk” açıklaması­nı yapıyor.

GARAJ FİRMASI OLARAK ÇIKTI

Kocaman bugünlere nasıl geldikleri­ni şu sözlerle ifade ediyor: “2014’te sanayinin içindeki bir garaj firması olarak başladığım­ız serüvenimi­ze devam ediyoruz. İlk yıllarda aslında kullanıcı olarak başladık. Ama bu teknoloji ile tanımış olduk. Gördük ki, malzeme boyutu 3D Yazıcıları­n geldiği noktaya göre iyi durumda değil. Biz de bu alandaki boşluğa yöneldik. Yatırımımı­zı tamamladık­tan sonra üretime geçtik hemen ardından da yurtdışına satışa başladık. Daha sonrasında ise yurt içine de satmaya başladık. Bu arada, ‘Bu kadar kalite yerli olamaz’ diye tepkiler almaya başladık. ürkçe site açtık, Türk firması olduğumuzu Her yerde anlatmaya çalışıyoru­z.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye