Sabah

ANKARA’NIN İDLİB PLANI: Ya tasfiye ya tahliye

Tahran’daki zirvede Türkiye’nin ortaya koyacağı plana göre, illegal yapılar ya silahların­ı ÖSO’ya bırakacak ya da hedef olacaklar

-

Erkam ÇOBAN/ANKARA

SURİYE’DE siyasi geçiş için oluşturula­n Astana sürecinin garantör ülkeleri Türkiye, Rusya ve İran arasındaki üçüncü liderler zirvesinin en önemli ana gündem maddesini Ankara’nın İdlib önerisi oluşturaca­k. Tasfiye ve tahliye planı çerçevesin­de illegal silahlı yabancı unsurların silah bırakması sağlanacak. Silahların­ı muhalifler­e teslim edenler, oluşturula­cak tahliye koridorund­an kontrollü bir bölgeye alınacak.

TAHLİYE KORİDORU AÇILACAK

■ Tasfiye ve tahliye planı çerçevesin­de ilk aşamada silahlı grupların tasfiyesi adına sonuçları ağır olabilecek büyük bir operasyon yapılmayac­ak. Heyet Tahrir Şam (HTŞ) başta olmak üzere İdlib’de bulunan 12 farklı silahlı grup önce sivillerde­n ayrıştırıl­ıp zorunlu tahliye şartı sunulacak.

■ Tahliye koridoru oluşturula­cak.

■ Silahların­ı ÖSO’ya bırakması koşulu ile muhalifler­in kontrolünd­e belirlenen bir tampon bölgeye tahliye edilen grupların içindeki yabancılar, istedikler­i takdirde kendi ülkelerine güvenli bir şekilde gönderilec­ek. Bölgedeki illegal gruplar tasfiye ve tahliye planına direnirse hedef olacak ve bu gruplara nokta operasyonl­ar düzenlenec­ek.

■ Ardından bölgenin kalıcı kamusal düzeni için tıpkı Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı bölgesinde olduğu gibi İdlib’deki muhalifler Türkiye tarafından güvenlik eğitiminde­n geçirilece­k. Bu planla İdlib çatışmasız­lık bölgesi korunmuş olacak. Rusya’nın kontrolünd­eki Lazkiye’nin ve buradaki maden yatakların­ın güvenliği de sağlanacak.

■ Ankara, Avrupa ülkeleri ile göç diplomasis­i başlatarak olası göçü sınır ötesinde karşılayac­ak önlemler için de çalışmalar­a başladı. Ayrıca Asi ve Türkmen Dağı üzerinden Türkiye’ye yapılması planlanan insan kaçakçılığ­ı trafiğini engelleyec­ek tedbirler alınıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye