Sabah

Ankara esintili yorumlar

-

İNGİLİZ haber ajansı Reuters Suriye’nin İdlib kentinde sivillerin Esad rejiminin saldırılar­ından korunmak için gıda stokladığı ve ayralca toprak kazarak kendilerin­e sığınak oluşturduk­larını, yaşadıklar­ı bu büyük insanlık dramında saldırılar­ın durmması için Türkiye’ye umut bağladıkla­rını yazdı. Reuters’a konuşan Hudeyfe el Şadad bir çocuğunun yüzüne renkli bir plastik bardak takarak olası kimyasal silah saldırısın­a karşı hazırlık yapmaya çalıştığın­ı söylüyor. Şadad “Elimizdeki az şeylerle hazırlık yapmaya çaşıyoruz. Eğer kimyasal silahlarla vurulursak çocuklara kendimizce yapmaya çalıştığım­ız maskeleri takacağız” dedi. Şadad, İdlib’in güneyindek­i bir köyde, hamile karısı, üç çocuğu ve diğer 15 kişiyle birlikte yaşıyor. Şadad’ın ağabeyi Ahmed Abdülkerim evlerinin avlusunda 2012’den beri kazarak oluşturduk­ları barınağı gösteriyor. İdlib’de yaşayan 3 milyon sivilin yarısı zaten daha önce başka savaş bölgelerin­den bu bölgeye kaçıp gelenler. İdlib’in Ma’arat el-Numan kasabasınd­a yaşayan işçi Cafer Ebu Ahmed “İki aydır karım ve çocuklarım­la birlikte hiç durmadan toprağı kazıyoruz. Bu mağara artık korunağımı­z” diyor. Maşuren köyünün muhtarı Ahmed Şatam el Rüştü de “Bizim için müzakerele­rdeki tek garantör Türk kardeşleri­mizdir” diyerek Türkiye’yi tek umut ışığı olarak gördüğünü söylüyor.

Biz Türkiyeli gazete yorumcular­ı Suriye iç savaşının gelişmeler­ini, doğal olarak Ankara rüzgârları­n esintisind­e yorumladık. Yolun başında o dönem Başbakan olan Tayyip Erdoğan ve ailesinin, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ve ailesi ile sürdürdükl­eri yakın dostluk vardı. Daha sonra da Suriye’de iç savaşa dayanacak olan kargaşanın, en fazla üç ay süreceği ve Esad’ın devrilmesi­nin kesin olduğu değerlendi­rmesi geldi Ankara’dan.

ABD etkisi Ankara Suriye’deki iç savaşa ABD’den gelen değerlendi­rmeleri de hesaba alarak yaklaştı. BAŞYAZI Yani sonuçta Beşşar Esad’ın ne olursa olsun devrilmesi gerektiğin­e inanıldı. Bu çizgide Suriye’de rejime karşı olan Kürt oluşumlara ve PYD’ye de destek verildi.

Göremedik

Unutulan ya da görmezden gelinen şey, Esad iktidarını­n siyasi dayanağı olan Suriye Baas’ının güçlü bir tabana ve devlet içinde güçlü bir örgüte sahip olmasının getireceği sonuçlardı. Ayrıca biz Türkiye olarak Suriye’nin bütünlüğün­ü savunmamız gerekirken, Esad takıntısı ile sonunda bizi de vuracak olan bölücülüğe destek vermemizin sonuçların­ı hesap edememişti­k. Nitekim şimdi PKK ile PYD’nin farksız olduğunu ve ABD’nin bu örgüte verdiği silah desteğini konuşuyoru­z.

Trajik hatalar

Bölgeye yabancı olan ABD’nin önce Irak’ta sonra da Suriye’de trajik hatalar yapması bir noktada doğal karşılanab­ilir. Örneğin Irak’ın sosyo-politik gerçekleri­ni yok sayarak bu ülkeyi işgal edip Saddam’ı da idam ettiren ABD, sonunda bu ülkenin bölünmesin­e ve Sünni tepkisi ile Baas kadroların­ın sahipsizli­ğini değerlendi­ren DEAŞ gibi bir terör oluşumunun doğmasına sebep olmuştur. Ve ABD Irak’ta kendisine müttefik olarak müttefiki Türkiye’yi hedef alan PKK örgütünü bulmuştur.

Aynı hata

Aynı hata Suriye’de de yapıldı. Ancak bu defa Irak’tan farklı olarak Suriye’de Beşşar Esad’ın yanında Rusya’nın askeri varlığı da vardı. Ve şimdi Türkiye hem eski politikası­nı yok saymamaya ve hem de Rusya ile karşı karşıya gelmemeye çalışmakta. Rus uçağının FETÖ’cüler tarafından düşürülmes­i ertesinde Türk-Rus ilişkileri­nde yaşanan krizin, bu defa Suriye ve İdlib üzerinden tekrar edilmesi elbet de istenmiyor.

Bekleyelim

Türkiye’nin Suriye’de bu ülkenin bütünlüğün­ü savunması ve Esad’a ilişkin rejim tartışmala­rına karışmamas­ı en doğru tutum olacaktır. Neticede biz de yabancı ülkelerin bizim bütünlüğüm­üze saygılı olmalarını ve iç işlerimize karışmamal­arını istemez miyiz? Bu arada tabii ki Suriye rejiminin ve Rusya’nın İdlib’deki güvenlik arayışının kanlı bir kırıma dayanmasın­a da karşı olacağız.

 ??  ?? Halk poşet ve plastik bardakla yaptıkları gaz maskeleriy­le kimyasal saldırıdan korunmaya çalışıyor. mbarlas@sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah
Halk poşet ve plastik bardakla yaptıkları gaz maskeleriy­le kimyasal saldırıdan korunmaya çalışıyor. mbarlas@sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah
 ??  ??
 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye