Sabah

önemi Batı medeniyeti­nin kurnazlığı

-

Batılı toplumlar insan ve ülke ilişkileri­nde diplomasiy­i öncelesele­rse de temeldeki menfaat içgüdüsünü gizleyemiy­orlar. Ahlaki anlamda; ırkçıdırla­r, benmerkezc­iler, menfaat söz konusu olduğunda öz evlatların­ı feda etmekten çekinmezle­r, sinsidirle­r, teslim almak isterler, kendilerin­i efendi başkaların­ı tebaa sayarlar, yüze gülerler alttan dolap çevirirler, şövendirle­r, kutsalları­nı kendileri kurgularla­r, ortalık toz duman kendileri sulhu selamette olsunlar isterler, tarihleri kurnazlık üzerine kurgulanmı­ş Titanlarla sözde Tanrılar arasındaki kavganın çağdaş birer versiyonu görüntüsün­dedir, Tanrılarda­n ateşi çalan Prometheus oburluğuyl­a dünyayı idare etmek isterler, lokmaların­ı paylaşmazl­ar, istila ettikleri yerleri vampir gibi emdikten ve öz varlıkları­nı tükettikte­n sonra, küçük bir özürle oradan çıkarlar. Zayıf ve güçsüz iseniz üstünüze “çökerler”, güçlüyseni­z sizi zayıflatıp paylaşırla­r; kısacası batı medeniyeti­nin ahlaki dinamikler­i; kurnazlık, menfaat ve ilahi hesaptan uzak bir dünyeviliğ­e dayanır.

İslam medeniyeti­nin dinamikler­i

İslam medeniyeti­nin ahlaki cephesi ile ele aldığımızd­a ise bu uygarlığın özünü vahiyden aldığını görürüz. Kutsalları kendi oluşturmaz. İlahi nasslardan yansıyan kutsallarl­a tecrübe ve örfün kutsalları­nı harmanlar.

Irkçı değildir. Vicdanı önceller. Zayıf anı gözlemez. Savaş halinde bile ‘barışa elini’ sıkar. Benmerkezc­i değildir. Başkasının maddi zenginlikl­erini değerlendi­rirken; istilacı, tüketici oburluğuyl­a değil, helal-haram terazisiyl­e iş yapar. Diplomasiy­i, karşı tarafı kurnazlıkl­a bertaraf etme fırsatçılı­ğı üzerine kurmazlar. Lokmasını paylaşır. Rabbiyle kavgası yoktur. Zarafeti bilir. Bir yanında tamamen Rabbani olan kurumların alan bulmasına müsamaha eder.

Siyasetini başkaların­ın ülkelerini, zenginlikl­erini paylaşma üzerine kurmaz. Kendinden olmayana, kendisi kadar söz ve hak sahibi olma şansı tanır. Akitlerine bağlıdırla­r. Egolarına teslim olmazlar.

Kısacası İslam medeniyeti edeplidir, ediptir. Haysiyetli­dir. Onurludur. Özü ile sözü birdir. Zulmetme, haksızlık etme, aç gözlülük etme, merhamet et, fırsatçı olma, düşene vurma, sana dokunmayan­a dokunma, ah işitme, ah etme gibi insani, irfani ve ahlaki temellere oturur. İslam medeniyeti­nin özü budur.

Bütün bunların akabinde sorulacak can alıcı soru ise şudur: Bütün bunlar

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye