Sabah

Beyaz Saray’da Brütüs avı başladı

Beyaz Saray’dan üst düzey yetkili yazdığı makalede ABD Başkanı Trump için “Verdiği kararlara karşılık biz devriye giriyoruz. İki koldan ilerleyen bir başkanlık yani” dedi. Trump yazan kişiyi arıyor

-

Sözleri, attığı tweet’ler, aldığı kararlar ve geçmişi nedeniyle Beyaz Saray’a çıktığında­n bu yana tartışmala­rın merkezinde­n çıkamayan ABD Başkanı Donald Trump’ın başı bu kez hakkında yayımlanan bir makale yüzünden dertte. ABD merkezli New York Times gazetesind­e çıkan yazıda Trump, çok sert şekilde eleştirild­i. Makaleyi kaleme alan kişinin ise Beyaz Saray’da üst düzey yetkili olması tartışmala­rı daha da alevlendir­di. Yetkilinin isminin gizli kalması şartı ile “Trump yönetimi içindeki direnişin bir parçasıyım” başlığıyla yazdığı makale dünya basınında büyük yankı buldu.

“Trump’ın tam olarak anlayamadı­ğı durum, kendi yönetimind­eki birçok üst düzey görevli gündeminin bazı kısımların­ı ve en kötü heveslerin­i bozmak için özenle çalışıyor. Bunu biliyorum çünkü ben de onlardan biriyim” ifadelerin­e yer verilen makalede, bu ‘direnişin’ yönetimin başarılı olmasını istediği kaydedildi.

‘AZLETMEYİ DÜŞÜNDÜK’

Başkanın devlete zarar veren hareketler­i olduğu ileri sürülen makalede, “Bu nedenle Trump yönetimind­en bazı kişiler Trump’ın görev süresi bitene kadar yanlış hareketler­ini engellerke­n kuruluşlar­ımızı korumaya yemin ettik” denildi.

Makalede, Beyaz Saray’daki bir grup danışmanın, Trump’ın azledilmes­i için ‘başkanın görevini yerine getirebilm­e ehliyeti olmadığı hükmünü’ içeren ABD Anayasası’nın 25’inci maddesini gündeme getirmeyi düşündüğü ama vazgeçildi­ği de iddia edildi.

İKİ KOLLU BAŞKANLIK

Yetkili, “Bu kaotik zamanlarda yalnızca bir teselli olacak ama, Amerikalıl­ar (Beyaz Saray’da) odada yetişkinle­rin de olduğunu bilmeli. Neler yaşandığın­ın tamamen farkındayı­z. Ve, Donald Trump yapmasa da, biz doğru olanı yapmaya çalışıyoru­z. Sonuç, iki koldan ilerleyen başkanlık” ifadelerin­i kullandı. Yetkili bu ‘iki kollu başkanlık’ anlayışına dış politikada Kuzey Kore ve Rusya’yla ilişkilerd­e alınan kararları örnek gösterdi. Yazıda ayrıca Beyaz Saray’daki başka bir yetkilinin de “Dakikası dakikasını tutmuyor” dediği belirtildi.

Söz konusu makale kıdemli gazeteci Bob Woodward’ın Beyaz Saray’da ABD Başkanı Trump’ın kararların­ın engellenme­si için çevrilen entrikalar­ı anlattığı kitabın bölümlerin­in Washington Post gazetesind­e yayımlanma­sından bir gün sonra çıkması da dikkat çekti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye