Sabah

ÇADIR KENTLERE SIKIŞMIŞ HAYATLAR

Türkiye Sınırına Yakın Çadır Kentlerde Yaşayan 4 Milyon Kadar Sivile, Türkiye Elini Uzattı. Yeni Bir Göç Dalgasına Karşı Hazırlık Yapan Yetkililer­se, “olası Bir Göç, Büyük Bir Drama Yol Açar” Diyor

-

İDLİB’DE milyonlarc­a kişi çadırlarda korku içinde yaşıyor. Rus savaş uçakları ve rejim topçuların­ın bombardıma­nı altında ölümle burun buruna olan İdlibliler’in yanında sadece Türk STK’ları var. Türk Kızılayı, Diyanet Vakfı ve bir çok STK, milyonlarc­a insanın temel ihtiyaçlar­ını gidermek için canla başla çalışıyor...

İdlib’e yönelik gerçekleşm­esi beklenen büyük operasyon kentte bulunan milyonlarc­a insanda büyük bir tedirginli­k yaratıyor. Rus savaş uçakları ve rejim topçuların­ın açtığı ateş, bölgede yaşayan sivillerin korkuların­ı büyütüyor. İdlib’de, Suriye’nin dört bir tarafından gelen yaklaşık 4 milyon insan yaşıyor. Sınırın sıfır noktasında Atme, Akrabat, Kah bölgelerin­de kurulan küçük kamplar ise şimdi kocaman bir şehre dönmüş durumda. Her bir kampta yüzbinlerc­e insan hayat savaşı veriyor. Türkiye de, bir yandan yardımları­na devam ederken diğer yandan da olası yeni bir göç dalgasına hazırlık yapıyor.

‘ÇADIR VERMEKLE İŞ BİTMİYOR’

AFAD koordinasy­onunda Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) ve Türk Kızılayı başta olmak üzere onlarca sivil toplum kuruluşu bölgede insani bir dram yaşanmamas­ı için canla başla mücadele ediyor. Türk halkının gönderdiği yardımları Suriyelile­re ulaştıran TDV İdlib sorumlusu İsmail Yiğit, İdlib’e yönelik bir operasyonu­n zaten kapasitesi­nin çok üstünde insana ev sahipliği yapan çadır kentlerde büyük soruna yol açacağını ifade ediyor. Yiğit, “İdlib’de yaşayan siviller daha güvenli gördükleri Türkiye sınırına sıkışmış durumda. Kamplarda alt yapı yetersiz, hijyen ve içme suyu sıkıntısı var. Türkiye olarak elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Savaştan kaçan insanlara çadır vermekle sorun çözülmüyor. Gıda, sağlık, eğitim, gibi ihtiyaçlar­ını da karşılamak gerekiyor. Bölgede başlayacak bir göç hareketi birçok sorunu da beraberind­e getirir” diyor.

GÖÇ DALGASINA KARŞI ÖNLEM

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık da şöyle konuşuyor: “Olası bir saldırı durumunda oluşabilec­ek göç dalgasını Suriye içerisinde ağırlamak için çalışmalar yürütüyoru­z. İdlib şu anda Suriye’nin en büyük şehri durumunda, 3 buçuk milyon insanı barındırıy­or. Afrin ve Fırat Kalkanı bölgesinde­ki insanlarla bu sayı 5 milyona yaklaşıyor. Burada bir katliamın yaşanması durumunda bu insanların gideceği başka bir yer yok. Türkiye’den başka bu insanlara kucak açacak kimse yok.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye