Sabah

‘UMUTLARIMI­ZI TÜNELE GİZLEDİK’

SABAH, İdlib’in güneyindek­i ateş hattına girdi. Kazma kürekle kazılan tünellerde verilen yaşam mücadelesi­ni ve yerle bir edilen evleri görüntüled­i

-

HER EVİN YANINDA HAYAT TÜNELİ

RUSYA ve Suriye jetlerinin her gün bomba yağdırdığı İdlib’de tam anlamıyla bir can pazarı yaşanıyor. İnsanlar bombalarda­n korunmak için evlerinin yanına 10 metre derinliğin­de tüneller kazmış. Her evin yanında bir yaşam tüneli var. Tünellerin içi meyve, sebze ilk yardım ve diğer yaşam malzemeler­iyle dolu.

BU SAVAŞI BAŞKAN ERDOĞAN DURDURUR

HABİTE köyünde yaşayan Ebu

bekir: Tüneli ailemi korumak için yaptım. Evimiz harabeye döndü ama biz hayattayız. Ebu

İbrahim: Tüneller bizim hayatta kalmak için tek umudumuz. Sıra bize de gelecek biliyoruz. Ama gidecek yerimiz yok. Ahmed Abdulkerim:

Bu savaşı durdurursa Türkiye Başkanı Erdoğan durdurur. Rusya’ya, Suriye ordusuna engel olsun.

İdlib’in güneyinde tam anlamıyla can pazarı yaşanıyor. İnsanlar bombalarda­n korunmak için evlerinin yanına tüneller kazmış. Savaş uçakları ise sınır hattının üstünde durmadan uçuyor. İnsanlar, gözleri gökyüzünde en ufak seste kaçacak yer arıyor. Sadece 10 gün içinde bombalanan bölgelerde yaşayan 30 bin sivil Türkiye sınırına doğru geldi. SABAH, İdlib’in güneyindek­i ateş hattına girdi. Kazma kürekle kazılan tünellerde verilen yaşam savaşını, bombalanan evlerdeki korkunç manzaralar­ı görüntüled­i.

‘BU TÜNELLER SON UMUDUMUZ’

■ Hama kırsalında ve İdlib’in güneyinde yer alan Cisr El Şuğur, Latamina ve Han Şeyhun sıcak noktalarda patlama sesleri eksik olmuyor. Savaş uçakları bu bölgeleri sürekli olarak vuruyor. Bölgede yaşayan siviller, evlerinin yanına 10 metre derinliğin­de tüneller kazmış. Hemen hemen her evin yanında bir yaşam tüneli var. Bazı tünellerin içine elektrik hattı çekilmiş. Havalandır­maları var. Tünellerin içi, ilk yardım ve gıda malzemeler­i ile dolu. Yataklar ve yorganlar var. Savaş uçaklarını­n havada olduğu gecelerde insanlar tünellerde uyuyor.

■ Habite köyünde yaşayan Yusuf Ebubekir’in hava saldırısın­da evinin yarısı yıkılmış. Uçakların seslerini duyunca çocukları ile birlikte tünele koşmuşlar. Tünelin giriş kısmı da saldırıda zarar görmüş. Ebubekir, “Bu tüneli iki yıl önce ailemi, çocuklarım­ı korumak için yaptım. İyi ki de yapmışım. 4 gün önce uçak evimizi bombaladı. Evimiz harabeye döndü ama hepimiz hayattayız” dedi.

■ Kafer Zaita köyünde yaşayan Ebu İbrahim’in de evinin hemen yanında tünel var. Uçaklar 100 metre ötedeki evleri yerle bir etmiş. Ebu İbrahim “Tüneller bizim hayatta kalmak için tek umudumuz. Saldırılar devam ediyor. Sıra bize de gelecek biliyoruz ama gidecek yerimiz yok. Son ana kadar evimizde kalacağız” diye konuştu.

SİVİL SAVUNMAYI BİLE HEDEF ALIYORLAR

■ Öte yandan İdlib’deki bu korkunç can pazarında Rus ve Suriye savaş uçakları sadece sivil noktaları değil saldırı sonrası arama kurtarma çalışmalar­ı yürüten sivil savunma ekipleri olan Beyaz Baretliler’in merkezleri­ni de hedef alıyor. Hastaneler­i, arama kurtarma merkezleri vurulan Beyaz Baretliler, saldırı altındaki Suriye halkının tek umudu. 2016’da Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilen sivil savunma ekipleri, İdlib’de arama, kurtarma, ilk yardım, yangın söndürme ve belediyeci­lik faaliyetle­rinde yer alıyor. 2013 yılında kurulan Beyaz Baretliler, 3 binden fazla çalışanıyl­a Suriye halkının yardımına koşuyor.

■ Uzman ekipler de bölge halkını, mayın, el yapımı patlayıcı ve patlamamış bomba temizleme konularınd­a bilinçlend­iriyor. Ekipler, Suriye rejiminin saldırılar­ında bugüne kadar bombardıma­nlar sonucu enkaz altında kalan en az 115 bin sivilin hayatını kurtardı. HALKA KİMYASAL SALDIRI EĞİTİMİ

■ Beyaz Baretliler’in Suriye halkına yardım etmek için kuruldukla­rını ifade eden Medya sorumlusu Siraj Mahmut, “Bizler, Suriye rejiminin bombardıma­nına maruz kalan sivil insanlara, kadın ve çocuklara yardım etmek için kurulduk. Suriye rejimi, varil bombaları ve savaş uçakları ile evleri okulları, pazarları, şehrin altyapılar­ını hedef alıyor. Yaşam tünellerin­i vuruyor. Halka kimyasal silahtan korunma yöntemleri­ni anlatıyoru­z. Patlamayan bombaları imha ediyoruz. Ekiplerimi­z anaokullar­ında, hastaneler­de, camilerde, vakıflarda, çadır kamplarda her yerde halkımızı bilinçlend­irmek için çalışmalar­a devam ediyoruz. Göç eden insanlara yardım ediyoruz. Elimizde büyük imkanlar yok ama var gücümüzle halkımıza yardımcı olmaya çalışıyoru­z” diye konuştu.

 ??  ?? Hama kırsalında ve İdlib’in güneyinde yer alan Cisr El Şuğur, Latamina, Habite ve Han Şeyhun savaş uçakları tarafından sürekli vuruluyor.
Hama kırsalında ve İdlib’in güneyinde yer alan Cisr El Şuğur, Latamina, Habite ve Han Şeyhun savaş uçakları tarafından sürekli vuruluyor.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye