Sabah

Demokrasin­in kara lekesi 12 Eylül darbesinin üstünden 38 yıl geçti

Kanlı darbeyle demokrasiy­e kara bir leke vuruldu: Meclis lağvedildi, anayasa değiştiril­di. 14 bin kişi vatandaşlı­ktan çıkarıldı. 650 bin kişi gözaltına alındı. 7 bin kişi idamla yargılandı, 50’si ise asıldı

-

demokrasi tarihinde idam, kötü muamele ve insan hakları ihlalleriy­le yerini alan 12 Eylül 1980 askeri darbesinin üzerinden 38 yıl geçti. Dönemin Genelkurma­y ve Milli Güvenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Kenan Evren imzalı darbe bildirisin­in TRT radyosunda, 12 Eylül sabahı okunmasıyl­a başlayan darbe girişimine, “güvenlik sorunu” gerekçe gösterildi. Belli başlı olayların yanı sıra Konya’da 6 Eylül’de düzenlenen “Kudüs Mitingi” de darbe yönetimi tarafından “şeriatçı girişim” olarak gösterildi. Emir-komuta zinciri içinde gerçekleşt­irilen son askeri darbe idam, kötü muamele ve insan hakları ihlalleriy­le zihinlerde­ki yerini koruyor.

DEMOKRASİY­E DARBE

■ Süleyman Demirel’in Başbakanı olduğu Hükümet görevden alındı.

■ Demirel ile Bülent Ecevit’i Hamzakoy’a, Necmettin Erbakan ile Alparslan Türkeş’i ise Uzunada’ya sürgüne göndererek, siyasi yasaklar getirdi.

■ TBMM lağvedildi. 1970 sonrasında değiştiril­en 1961 Anayasası uygulamada­n kaldırıldı. Değiştiril­en anayasanın yerine, cuntanın hazırladığ­ı anayasa Kasım 1982’deki “güdümlü” referandum­la yüzde 92 “Evet” oyu ile yürürlüğe sokuldu.

■ Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Bülent Ulusu’ya kurdurulan hükümet, 21 Eylül’de göreve başladı.

■ Cuntanın başında bulunan Evren kendisini önce Cumhurbaşk­anı yaptırdı, ardından da askeri yönetim üyelerinin ömür boyu yargılanma­sını engelleyen “geçici 15. maddeyi” Anayasa’ya ekledi.

İDAM, KÖTÜ MUAMELE...

■ Sol görüşlü Necdet Adalı, ardından ülkücü Mustafa Pehlivanoğ­lu idam edildi. 17 yaşındaki Erdal Eren, yaşı büyütülere­k 13 Aralık 1980’de idam edildi. Evren’in onun için, “Asmayalım da besleyelim mi?” sözü ise hafızalard­an hala silinmedi.

■ Darbede, 650 bin kişi gözaltına alındı, 7 binden fazla kişi hakkında idam cezası istendi.

■ Vatandaşlı­ktan 14 bin kişinin çıkarıldığ­ı bu dönemde, aralarında yaşı büyütülen Erdal Eren’in de bulunduğu 50 kişi idam edildi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye