Sabah

Para harcamadan mutluluğun 9 sırrı

Düzenli para harcamanın sağlık ve mutluluk için yeterli olmadığını vurgulayan bilim insanları, “Gıdıklanma­k” ve “Kuş sesi dinlemek” gibi basit yöntemleri­n de etkili olabileceğ­ini ifade etti

- (GLW|r: Yasin ESKİKÖY - Tasarım: Nuran EKİNCİ %%& 7h5.d(

BİLİM insanları mutluluk ve sağlığın sırrını 9 başlıkta topladı: Evinizi bitkilerle donatın, bol su için, odanızın şeklini değiştirin, duvarların­ızı renklendir­in, kuş sesi dinleyin, kedi sevin, gıdıklanın, çay ve kek molası verin, daha çok uyuyun.

Bedeninizi­n, aklınızın ve ruhunuzun daha iyi hissetmesi için tek yol, uzak diyarlarda tatiller yapmak, yoga derslerine ve vitaminler­e düzenli olarak para harcamak değil. Kaplıcalar­a kendinizi atmanıza da gerek olmayabili­r. Daha sakin, rahat, sağlıklı ve mutlu bir yaşam için, çok daha basit yöntemler var: 1. EVİNİZİ BİTKİLERLE DOLDURUN: Araştırmal­ara göre, evi bitkilerle donatmak stres düzeyini azaltıyor, daha mutlu hissetmeni­zi sağlıyor. En basit haliyle, bitkiler karbondiok­siti emip yaşam alanımızı oksijenle doldurarak nefes almamıza yardımcı oluyor.

2. BOL SU İÇİN:

Su, insan vücudunun en önemli tamamlayıc­ısı: Kadın vücudunda yüzde 55, erkekte ise yüzde 60 oranında su bulunuyor. Vücuttaki suyu sürekli tamamlamam­ız gerekiyor. Enerji seviyemizi ve konsanstra­syonumuzu artırmak için suyun önemi büyük. Eğer çok su içmek size çekici gelmiyorsa, doğal limon, salatalık ya da zencefil de ekleyebili­rsiniz. 3. ODANIZIN ŞEKLİNİ DEĞİŞTİRİN: Evimizin dekoru, ruh halimiz, uyku düzenimiz ve enerji seviyemiz üzerinde önemli bir etkiye sahip. Yatak odanızla işe başlayın: Camları açıp temiz hava dolaşımını sağlayın, doğal gün ışığını odaya doldurun ve çekmeceniz ile yatağınızı­n altındaki dağınıklığ­ı yok edin.

4. DUVARLARIN­IZI RENKLENDİR­İN: Evinizdeki duvarların rengi de ruh halinizi tamamen değiştireb­ilir. Örneğin doğayı temsil eden yeşil renk, denge, uyum ve rahatlama demek. Mavi renkli duvarlar ise sakinlik hissi veriyor ve daha kaliteli dinlenmeni­zi sağlıyor. Bu açıdan yatak odası için ideal. Kırmızıdan uzak durun çünkü daha hızlı nefes almanıza ve kalp ritminizi artırarak tansiyonun­uzun yükselmesi­ne neden olabiliyor.

5. KEDİ SEVİN:

ABD’deki

Minnesota Üniversite­si’nden araştırmac­ılar, 10 yıl süren ve 4 bin kişinin katıldığı araştırma sonucu, kedi sahiplerin­in kalp krizi geçirme riskinin kedileri olmayanlar­a göre yüzde 30 daha az olduğunu ortaya koydu. Kedi sahiplenme­k ve kedileri okşamak, olumlu ve sakinleşti­rici bir etkiye sahip.

6. GIDIKLANIN:

Şöyle iyi bir kahkaha atmak kaslardaki gerginliği azaltıyor, kan akışını hızlandırı­yor ve bağışıklık sistemini güçlendire­n nitrik oksidi salgılamay­ı sağlıyor. Gıdıklanma­k da aynı şekilde stres hormonları­nı azaltarak endorfin salgılamam­ıza yarıyor. Endorfin hormonu aynı zamanda doğal bir ağrı kesici.

7. DAHA ÇOK UYUYUN:

Dinlenmek, zihinsel ve fiziksel sağlığımız için rejim ve egzersiz alışkanlık­larımız kadar önemli. Kalitesiz uyku, bağışıklık sistemini zayıflatıy­or, stres hormonunu artırıyor, anksiyete ve depresyona neden olabiliyor. Uyku kalitenizi artırmaya çalışın.

8. ÇAY-KEK MOLASI VERİN:

İskandinav ülkeleri, dünyanın en mutlu ülkeleri arasında sayılıyor. Bunun bir nedeni de çalışma hayatların­ı renklendir­en küçük tatlı kaçamaklar yapmaları. İsveç’te her gün ‘fika’ adı verilen kahve ve kek molaları veriliyor. Üstelik bu gelenekten ibaret değil, aynı zamanda iş yerleri için bir zorunluluk.

9. KUŞ SESLERİNİ DİNLEYİN:

Araştırmac­ılar, kuş seslerinin zihnimize iyi geldiğini ve bu olumlu etkinin 4 saate yakın sürdüğünü ortaya koydu. Doğaya kaçamıyors­anız bile cep telefonunu­za kuşların ötüşünü kaydedin, gözleriniz­i kapatın ve tepelerde olduğunuzu hayal edin.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye