Sabah

RÜZGÂR GİBİ GEÇTİ

1915 Çanakkale Köprüsü, Çin’de yapılan rüzgâr tüneli testini başarıyla geçti. Saatte 324 kilometrel­ik rüzgâr hızına tabi tutulan köprü, önemli bir aşamayı daha geride bıraktı. Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan, “Yurt sathında dev projelerim­ize hız kesmeden de

- (GLW|r: )eride CEM - Tasarım: Nigar TEKİN

023 metrelik orta açıklığıyl­a dünyanın en uzun açıklıklı asma köprüsü olan Türkiye’nin dev projelerin­den 1915 Çanakkale Köprüsü’nde önemli bir aşama olan rüzgâr tüneli testi de başarıyla geçildi. Köprünün tabliye ve kuleler dahil aeroelasti­k modeli üzerinde yapılan test, Çin’in en köklü üniversite­lerinden Güney Batı Jiotong Üniversite­si Rüzgâr Mühendisli­ği Araştırma Merkezi’nde gerçekleşt­irildi. Saniyede 83 metre, yani saatte 324 kilometre rüzgâr hızına tabi tutulan köprü testi başarıyla geçti. Köprünün tabliye ve kule rüzgâr tüneli testleri ise daha önce Kanada ve Danimarka’da yapılmıştı. Dev yatırımın üçüncü aşama tam boy rüzgâr tüneli testi 1/190 ölçekli aeroelasti­k model üzerinde tamamlandı. Güney Koreli SK E&C ve Daelim ile Limak ve Yapı Merkezi’nin yapımını üstlendiği projede inşaatın 18 Mart 2022’de tamamlanma­sı hedefleniy­or.

DEV YATIRIM MÜJDESİ

Chengdu şehrinde yapılan test törenine katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, şu bilgileri verdi: “Bizim için önemli bir veri kaynağı olan bu testler bir müddet daha devam edecek. Köprü projesinde herhangi bir sorun olmadığı kanaatine varıldığın­da, projelere son şekli verilerek, imalatı yapılacak. Köprünün kuleleri, tabliyesi, askı halatları, ana kablosu yerine montaj edilecek. Önümüzdeki günlerde hizmete sunmak için yeni ve büyük projelere başlayacağ­ımızı şimdiden duyurmak istiyorum. Yurt sathında büyük projelerim­iz hız kesmeden devam ediyor, yatırımlar­la ilgili hiçbir kesinti olmadı.” Testin Türk ve Çin halkları arasında yeni bir başlangıç oluşturaca­ğını anlatan Turhan, “Ülkemizde yeni planladığı­mız projelerde Çinli firmalarla beraber olmak en büyük arzumuzdur. Firmalarım­ız ortaklaşa dünyanın birçok yerinde iş fırsatları­nı araştırabi­lirler” diye konuştu.

YATIRIMDA KESİNTİ YOK

Bakanlık olarak birçok proje yürüttükle­rini dile getiren Turhan, ülke genelinde toplam 385 milyar lira tutarında 3 bin 443 projede çalışmalar­ın devam ettiğini bildirdi. Söz konusu projelerin önemli bir kısmını da Yap-İşlet-Devret (YİD) yöntemiyle yürüttükle­rini ifade eden Turhan, yaklaşık 150 milyar lira tutarında yani 20 milyar euro değerinde ulaştırma projesini YİD modeliyle yaptıkları­nı söyledi. Şeref Oğuz DEV Cahit Turhan

 ??  ??
 ??  ?? proje kapsamında 1 asma köprü, 2 yaklaşım viyadüğü, 4 betonarme viyadük, 13 alt geçit köprüsü, 36 üst geçit köprüsü, 33 alt geçit, 140 çeşitli ebatlarda menfez, 12 kavşak (Devlet yolu üzerindeki kavşaklar dahil), 4 otoyol hizmet tesisi, 2 bakım işletme merkezi, 6 ücret toplama istasyonu inşa edilecek.
proje kapsamında 1 asma köprü, 2 yaklaşım viyadüğü, 4 betonarme viyadük, 13 alt geçit köprüsü, 36 üst geçit köprüsü, 33 alt geçit, 140 çeşitli ebatlarda menfez, 12 kavşak (Devlet yolu üzerindeki kavşaklar dahil), 4 otoyol hizmet tesisi, 2 bakım işletme merkezi, 6 ücret toplama istasyonu inşa edilecek.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye