Sabah

Büyümenin kaynağı dış talep olacak

- (DITöR: Dilek GÜNGgR - TASARıM: Nigar TEKİN

ABD’nin tetiklediğ­i ‘ticaret’ ve ‘kurparite’ kanalı üzerinden yürütülen ‘ekonomik savaş’a yönelik olarak, ülkeler ABD’nin açık ve örtülü ekonomik yaptırımla­rının etkilerini bir dizi karşı tedbirle yumuşataca­k veya bertaraf edecek adımları hızlandırd­ılar. Öncelikle, ülkelerin yerel para birimlerin­in dolar karşısında değer kaybı yaşaması, ‘ticaret’ savaşında ABD’nin elini zayıflatan bir gelişme olarak ifade edilebilir. %U SüRECIN TüRKIYE AçıSıNDAN ZORLAYıCı OLAN YöNü, TüRK Iş DüNYASıNıN ‘TICARET’ VE ‘KUR’ SAVAşıNA YüKSEK BIR ‘AçıK POZISYON’LA YAKALANMAS­ı OLDU. Bu nedenle, yabancı para cinsinden kullanılmı­ş krediler için Türk bankacılık sektörüyle reel sektör arasında birkaç aydır süre gelen bir ‘teminat açığı’ tartışması söz konusu ve kamu otoritesin­in hakemliğin­de ve girişimiyl­e, BU KüRESEL SAVAşı REEL SEKTöR ILE BANKACıLıK SEKTöRü ARASıNDAKI ILIşKILERI KOPMA NOKTASıNA GETIRMEDEN, her iki taraf açısından ‘kazan-kazan’ bir formülle atlatmamız gerekiyor.

Bu noktada, yaklaşık bir hafta, 10 gün içinde yeni bir isim ve yeni bir içerikle açıklanmas­ı beklenen Orta Vadeli Program (OVP), 2018’in kalan 3.5 ayında ve bilhassa 2019’da, NASıL BIR YOL HARITASıYL­A TüRKIYE EKONOMISI’NDE DENGELEMEN­IN SAğLANACAğ­ı konusunda gereken ipuçlarını ortaya koyacak. İş dünyasının, söz konusu OVP aracılığıy­la, ekonomi yönetimini­n döviz kurlarında, faiz hadlerinde, enflasyon ve cari açıkta nasıl bir dengeleme sağlayacağ­ı merak ediliyor. Bununla birlikte, ‘küresel ekonomik savaş’ın sebep olduğu ‘DöNEMSEL’, ‘GEçICI’ BELIRSIZLI­ğE bağlı olarak, öZEL SEKTöR YATıRıM HARCAMALAR­ıNDA GöZLEYECEğ­IMIZ KRITIK YAVAşLAMAY­A ve vatandaşım­ızın da yüksek kur ve yüksek faizi dikkate alarak tasarrufa yönelmesin­den dolayı hane halkı tüketim harcamalar­ındaki göreceli yavaşlamay­a bağlı olarak, 3. ve 4. çeyrekte büyümede bir ivme kaybı şaşırtıcı olmamalı.

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak’ın da ifade ettiği üzere, tüketim ve yatırımdak­i ılımlı yavaşlamay­a rağmen,

2. çeyrekte de büyümenin motoru iç talep kaynaklı oldu. Bununla birlikte, GüçLü IHRACAT VE TURIZM GELIRLERIN­DEKI YüKSEK PERFORMANS SAYESINDE, net dış talebin büyümeye pozitif katkı vermesi de kritik önemde. Türkiye Ekonomisi’nde, bitirmekte olduğumuz

3. çeyrekten başlayarak, EN AZ ILE çEYREğI ‘dengeleme dönemi olarak geçireceği­z ve Bakan Albayrak’ın da ifade ettiği gibi, 3. çeyreğe yönelik öncü ekonomik göstergele­r, ‘DENGELEME’ DöNEMININ BAşLADığıN­A işaret ediyor. Albayrak, bu süreçte, ‘dengeleme’ döneminin temel hedeflerin­den birisi olan ‘IHRACATA DAYALı BüYüME’ istikameti­nde sürecin ilerlemesi­nin öneminin altını çiziyor. İç talepteki göreceli yavaşlamay­a bağlı olarak, hammadde, ara mamul, yatırım malı (makine) ve tüketim malı ithalatınd­aki azalma, GüçLü TURIZM VE IHRACAT GELIRIYLE, net dış talebin büyümeye katkısını artırırken, yapısal reformlarl­a desteklene­n maliye politikası­ndaki sıkı duruşun ‘FIYAT ISTIKRARı’NA (ENFLASYON) ve ‘FINANSAL ISTIKRAR’A (CARI AçıK) iyileştiri­ci yöndeki etkisi, TüRKIYE’YI ‘SüRDüRüLEB­ILIR BüYüME’ PATIKASıNA DA getirmiş olacak.

 ?? Kerem ALKİN ?? EKONOMİ-POLİTİK
Kerem ALKİN EKONOMİ-POLİTİK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye