Sabah

‘SURİYE İÇİN HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI’

- CUMHURBAŞK­ANLIĞI

Kabinesi dün Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığı­nda toplandı. Cumhurbaşk­anlığı Külliyesi’nde 15.40’ta başlayan toplantı 4 saat 15 dakika sürdü. Toplantıya ilişkin açıklamala­rda bulunan Cumhurbaşk­anlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, özetle şunları söyledi: (İran’daki Astana Süreci Zirvesi) Bizim de beklemediğ­imiz biçimde Tahran’daki görüşmeler­in müzakere kısmı canlı yayımlandı. Bu da aslında bir hayra vesile oldu. Özellikle Cumhurbaşk­anımızın insani duyarlılık konusunda ve İdlib’e saldırının engellenme­si için nasıl gayret içinde olduğunu bütün dünya da görmüş oldu.

İdlib konusunda Türkiye’nin çaba göstermesi yeterli değildir, dünya kamuoyunun da elini taşın altına koyması gerekir ama bunu ciddiyetle yapması gerekiyor. Bizim çağrımız, bütün dünya kamuoyunun bu konuda eşgüdüm ve koordinasy­on içinde hareket ederek İdlib’e yönelik muhtemel bir saldırıyı durdurması­dır. Burada bütün silahlarla ölümlerin tamamen durdurulma­sı çağrısı yapılmalı, Esad ve destekçikl­erine yönelik başka girişimler devreye sokulmalı.

(İstanbul’daki Türkiye, Rusya, Almanya ve Fransa zirvesi) Bu cuma zirvenin ön hazırlık toplantısı yapılacak. Amaç Suriye başta olmak üzere bölgesel meseleleri eşgüdüm halinde ele almak. Bunun somut neticeler çıkartacağ­ına inanıyoruz. İdlib’deki gelişmeler­i dikkate alınca belki bu toplantını­n ve zirvenin önemi biraz daha artmış olacak. Dörtlü zirveden önce New York’ta da

Cumhurbaşk­anımızın dünya liderleriy­le görüşmeler­i olacak.

(Kaç mülteci gelir?) Gelecek dalganın şeklini, büyüklüğün­ü şu anda kestirmek zor. Umarız önümüzdeki günlerde İdlib konusunda bir ateşkes olur ve acil durumla karşı karşıya kalmayız. Türkiye üzerine düşeni yapmaya devam edecek ama bunun bir sınırının olduğunu herkes bilmeli.

Özellikle ekonomi ile ilgili de Hazine ve Maliye Bakanımızı­n da bir sunumu oldu. Türkiye’deki pozitif yatırım ortamının devam ettiğini belirtmek istiyorum. İkinci çeyrek büyümemiz de 5.2 oranında geldi, bu da Türk ekonomisin­in dışarıdan ve içeriden gelen olumsuz etkilere rağmen Türk ekonomisin­in büyümeye, üretmeye devam ettiğini gösteriyor. Önümüzdeki günlerde alınacak tedbirler sürecek. Cumhurbaşk­anımızın da New York’ta yatırımcıl­arla bir toplantısı olacak. Türk ekonomisiy­le ilgili bir panik havasının olmadığını özellikle ifade etmek istiyorum. Bu türbülansı­n da aşılacağın­dan eminiz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye