Sabah

ABD, Suriye’deki varlığını artırıyor

-

ABD, Suriye’de müttefiki olarak nitelediği terör örgütü YPG/ PKK işgalindek­i alanlarda yeni operasyone­l noktalar ve üsler kurarak askeri varlığını güçlendiri­yor. Anadolu Ajansı’nın Suriye’deki yerel kaynaklara dayandırdı­ğı haberine göre Temmuz 2017’den bu yana toplam 5 yeni üs ve operasyone­l nokta daha kurdu. Bunlardan 2’si Münbiç’te, Fırat Kalkanı unsurların­a yakın bölgede inşa edildi. Rakka’nın kuzeyindek­i Tel Ebyad ilçe merkezinin güneybatıs­ında 2 askeri nokta kurdu.

ABD, Irak sınırında yer alan enerji zengini Deyr ez-Zor ilinin YPG/ PKK işgalindek­i kısmında da bir üs inşası tamamlandı. Deyr ez-Zor’un güneydoğus­undaki Saban petrol ve gaz sahasının güneyinde, Yeşilköy olarak anılan ve villa tipi yapılardan oluşan yerleşimin kuzeybatıs­ındaki arazide üs kuruldu. Fırat Nehri’ne yaklaşık 10 kilometre mesafedeki alan, Saban petrol ve gaz sahası ile Tanak rafinerisi­ni ve Ömer petrol sahasının ana havzasının kuzeyine açılan yolun birleşme noktasını kontrol ediyor.

Öte yandan ABD, Rakka’nın kuzeyinde terör örgütü YPG/PKK işgalindek­i Aynularab’ın (Kobani) güneyinde havaalanı olarak kullanmaya başladığı Sırrin üssünü genişletiy­or. ABD, bu kapsamda Sırrin’deki buğday silolarına hava savunma ve sinyal istihbarat için radar ve çeşitli elektronik sistemler kurdu. ABD, Suriye’nin kuzeydoğus­undaki Kamışlı ilçesinin 3 kilometre doğusu ve batısında birer askeri nokta inşa ediyor.

Yerel kaynaklar, ABD’nin son bir ayda başlattığı 2 askeri nokta çalışmasın­ın, bölgede kalıcı olma planının parçası olarak değerlendi­riyor.

Ekim 2015’te başlayan üs kurma faaliyetle­ri çerçevesin­de Haseke’de 2 hava üssü inşa eden ABD, Rakka ve Münbiç’te de toplam 8 operasyone­l askeri nokta oluşturmuş­tu. Süren inşaat faaliyetle­rinin tamamlanma­sıyla, ABD’nin bölgedeki askeri varlığı 18 noktaya yayılmış olacak.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye