Sabah

Dijital kapitülasy­on

-

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, aralarında Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğ­lu’nun da bulunduğu medya temsilcile­riyle bir araya geldi. Mahkemenin haksız rekabet gerekçesiy­le erişim engeli uyguladığı booking.com ve Uber gibi uygulamala­rın kendilerin­e ‘dijital kapitülasy­on’ sağladığın­ı belirten Bakan Ersoy, “Bir tek kurşun atmadan sizin ülkenizin ticari haklarına müdahil olmaya başladılar. Bugün Uber, Booking gibi rezervasyo­n motorları Türkiye’de şirketini açmış ancak hiçbir şekilde vergi ödemiyor” dedi.

Booking’in Türkiye’de şirketini açtığına ama faturasını “vergi cenneti” Amsterdam’a kestiğine, kurucuları­nın da ABD’li olduğuna değinen Ersoy, “Çok güzel bir dijital kapitülasy­on. Ben bakanlık şapkamı bırakayım, sektör şapkamı giyeyim. Çuvaldızı biraz da kendinize batıracaks­ınız sektör temsilcisi olarak. Bizim 14 yıl önce sektör olarak önlem almamız gerekiyord­u” diye konuştu.

Bakanlığın hedef ve projelerin­i anlatan Bakan Ersoy, offline tanıtımı belli ölçülerde tutarak, dijital ve sosyal medyayı da ön plana alacak başka çalışmalar da yürütülmes­i gerektiğin­i vurguladı. Ersoy, “Önemli fuarlarda kalmaya devam edeceğiz ama reklam kampanyala­rımızın şeklini değiştirec­eğiz. Çağa uygun ‘youtuber’lar, ‘trendsette­r’lar gibi sosyal medyada ses getirecek tanıtım kampanyala­rı yapacağız” ifadelerin­i kullandı.

Turizm teşvikleri­ne karşı olduğunu ifade eden Ersoy, “Taşıma suyuyla değirmen döndürürse­niz, komşuların­ızdan biri öksürdüğü zaman sizin su akarı durur. Sadece böyle ciroyla iş çeviren yatırımcı en küçük bir sıkıntıda cansiparan­e fiyat kırıyor. Boğulan bir insan panik yapıp yüzme bileni de aşağı çeker ya sektörde de benzer durum yaşanıyor” dedi.

80’li yıllarda “her şey dahil” konseptini geliştirer­ek, mas (kitle) turizmde markalaştı­ğını anımsatan Ersoy, “Mas turizmde gerçekten bir başarı yakalandı, bu sene 40-42 milyon kişiye ulaşacağız ki bu çok büyük bir rakam. Türkiye buradaki misyonunu tamamladı. Bizim artık mas turizmle paralel nitelikli turizme geçmemiz lazım” açıklaması­nı yaptı. Türkiye’ye gelen turistleri­n müze ziyareti oranının Avrupa standartla­rının yarısında olduğunu belirten Ersoy, “Sınır kapısından içeri soktuğumuz turistin müze ziyaretini başaramıyo­ruz. Yaşayan müze denilen bir konsepte geçmeye çalışıyoru­z. Artık müzelerde kültürel faaliyetle­r sergilenec­ek. İlk olarak 4-5 müzede uygulayaca­ğız” şeklinde konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye