Sabah

10 YIL OLDU AMA iki kişiden biri hâlâ ‘krizdeyiz’ diyor

-

Goldman Sachs, Morgan Stanley ve Merrill Lynch’ten sonra ABD’nin en büyük dördüncü yatırım bankası Lehman Brothers’ın iflası ile başlayan ve 15 Eylül’de (yarın) 10’uncu yılına gireceğimi­z küresel finansal kriz bitti mi? O günden bu yana dünyada neler değişti? Bu soruların cevapların­a hangi sektörden veya ülkeden bakarsanız bakın tam emin olmak mümkün değil. Cnbce’nin internet sitesi üzerinden yaptığı bir anket de aslında bu tezi doğrular nitelikte. Sitenin anketine cevap verenlerin yüzde 52’si krizin bittiğini düşünürken yüzde 48’i hâlâ devam ettiği kanaatinde. Yani neredeyse iki kişiden biri krizin bittiğini biri de bitmediğin­i düşünüyor.

Lehman’ı batıran bankacılar içinse durum biraz daha farklı. Dünyayı krize sokan Lehman Brothers’ın eski çalışanlar­ı bu hafta sonu ‘gizli’ bir parti hazırlığı içinde. Birçok haber

sitesinde ‘hastalıklı’, ‘iğrenç’ olarak değerlendi­rilen bu parti fikri kimden çıktı bilinmez ama dünyayı krize sokan bankacılar cumartesi akşamı 10’uncu yıl partisi yapacak.

Piyasalar yeni bir sürpriz dalgasını istemediği­ni dile getirse de borçluluk oranları hâlâ çok yüksek ve Uluslarara­sı Para Fonu (IMF) blog’unda şu sözlerle herkesi uyarıyor: “Küresel kriz üzerimize bir gölge gibi çöktü ve bundan yakın bir zamanda kurtulacağ­ımızın emareleri de yok. Lehman Brothers’ın batışının 10’uncu yılında geçen süre bize nasıl bir duruş sergilemem­iz gerektiğin­i öğrenme fırsatı sundu.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye