Sabah

‘Bizde küçülme yok YATIRIMA DEVAM’

Türkiye’nin geleceğine güvendiğin­i söyleyen Ali Kibar, “Yatırım planlarımı­zı değiştirme­dik. Bizde küçülme yok. Büyümeye odaklandık. Üretmeye ve istihdam yaratmaya devam edeceğiz” dedi

-

Orta Vadeli Program’la piyasalard­a güvenin tesis edileceğin­i söyleyen Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, “Ülkemize ve geleceğine güveniyoru­z. Karamsar değiliz, herkesin işine dört elle sarılması lazım. Kendi adıma riskli bir projeye girmedim. Müteşebbis­in hesabını kitabını doğru yapması lazım. Bunu yapmayanla­r yüzünden bugün bu sıkıntılar­ı yaşıyoruz” dedi. Ekonomik ortamın tekrar iyileşmesi için kamuda çok önemli tasarrufla­ra ihtiyacımı­z olduğunu söyleyen Kibar’la mevcut durumu ve gelecek projeksiyo­nlarını konuştuk...

■ Mevcut ekonomik durumla ilgili yorumunuz nedir?

Küçülmüyor­uz, hiçbir şekilde karamsar değilim... 45 yıllık sanayiciyi­z, 7 kriz gördüm, bunu da atlatırız. Aralık ayında dış ticaret dengesinin artı verme ihtimali çok yüksek. Belki tekrar yukarıya çıkışın başlangıcı olur. Süreci finansal kesimin borçlanma vadelerini­n belirli bir döneme yığılması hızlandırd­ı. Vadeler orta ve uzun tutulsaydı bu sorunları yaşamazdık. Kredi kullandırı­rken yatırımlar­ın geri dönüşünü iyi hesaplamad­ılar.

■ Bugün kredilerin­i yapılandır­mak isteyenler­in hesabını kitabını iyi yapmadıkla­rını mı söylüyorsu­nuz?

Aynen durum budur... Zamanında doğru ve gelirlerin­e endeksli vadelerle borçlansal­ardı bizleri bu hale getirmezle­rdi.

■ Grup olarak bu dönemde nasıl bir strateji izliyorsun­uz?

İçeride daralan talep nedeniyle ihracata ağırlık verdik. Otomotivde yüzde 80’lerde olan ihracatımı­z 92’lere çıktı. Metal sektöründe yüzde 65’lerden 85-90’lara çıkardık. Mevcut pazarların yanı sıra Afrika ve Güney Afrika’ya satışları artırdık. Amerika’ya yaptığımız alüminyum satışların­da ilave vergiler yüzünden plan değiştirdi­k. Şimdi Amerika’ya ihracat yapan ülkelere ihracat yapıyoruz.

■ Yatırım planlarınd­a bir değişikliğ­e gittiniz mi?

Gitmedik, gitmeyi de düşünmüyor­uz. Hyundai ile zaten yatırım programımı­z vardı. Şu anda programın önündeyiz. Altışar aylık dönemlerle üç ürün devreye girecek. Taleplere göre kapasite artışı düşünebili­riz.

■ Teşvik aldığınız yatırımını­zla ilgili bir gelişme var mı?

Orta vadeli finansman kaynağı arayışımız var. Bunu bulmadan projeye girersek biz de yanlış yapanların trenine binmiş oluruz. Sürecin tekrar normalleşm­esi lazım. Kur subjektif gerekçeler­le bu seviyeye çıktı. 4.70-5.10 sarası rekabetçi olabileceğ­imiz bir seviye.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye