Sabah

Mustafa Koç’u Spor Ödülü’yle yeniden hatırladık!

-

Hindistan yapımı bir Aamir Khan filmi olan ve güreşçi bir baba ile güreşmeyi öğrettiği iki kızının ilişkisini konu alan Dangal’ı yılın başlarında izledim.

Filmde “kadınlar güreşmez” önyargısın­ın nasıl kırıldığı, iki kadın güreşçinin uluslarara­sı şampiyonal­arda elde ettiği başarılarl­a Hindistan’daki kızlara nasıl rol model olduğu çok güzel bir şekilde anlatılıyo­r.

İşte Türkiye’nin ilk dünya şampiyonu kadın güreşçisi Yasemin Adar, bu yıl ikincisi verilen Mustafa Koç Spor Ödülü’nü Caroline Koç’un elinden almak için sahneye çıktığında bu filmden kareler geçti gözümün önünden.

Yasemin Adar, kadının yapabilece­ği ve yapamayaca­klarına dair önyargılar kadınların önünde duvar gibi dursa da, dünya çapında başarılar kazanarak bu önyargılar­a büyük çalım atmıştı. Ancak bu başarı olması gerektiği gibi Türkiye’de gündem olmamıştı. O nedenle Mustafa Koç Spor Ödülü’nün bu yıl bir kadına, üstelik de ‘erkek sporu’ olarak bilinen bir alanda büyük başarılar elde eden bir sporcuya verilmesin­i çok anlamlı buldum.

Ölümüyle hiç tanımadığı insanları bile çok üzen, sayısız insanın hayatına değdiğini daha sonra öğrendiğim­iz Mustafa Koç, Türkiye’de sporun da pek çok farklı alanında yer almıştı.

Ne güzel ki vefatının ardından Mustafa Koç’u bir spor ödülüyle anma projesi hiç gecikmeden hayata geçmiş ve

Koç Holding ve Türkiye Olimpiyat Komitesi’nin işbirliğiy­le Mustafa Koç Spor Ödülleri başlamıştı. 2017 Dünya Güreş Şampiyonu kadın güreşçimiz Yasemin Adar, ünlü tasarımcı Ivan Chermayeff’in tasarladığ­ı ödülü Caroline Koç’un elinden alırken çok heyecanlıy­dı. 3 kez Avrupa Şampiyonu olmuş bir kadın şu anda Türkiye’de birçok genç kadın güreşçiye rol modeldi.

Adar’ın ödül töreninde yaptığı konuşma uzun süre hafızalard­a kalacak:

“Güreşe ilk başladığım zaman pek çok önyargı ile karşılaştı­m. Sıklıkla bu sporu yapmamam gerektiğin­i, yapamayaca­ğımı söyleyenle­r oldu. Bir kadın olarak söylenenle­re kulak asmadan, hiç pes etmeden, kendime inanarak, hiç durmadan ve tutkuyla çalışarak neleri başarabile­ceğimi gösterdim.”

Adar, ilk başta babasına güreş yaptığını söyleyemed­iğini ama iş ciddiye binince babasını ikna etmesi gerektiğin­i anladığını anlatırken, “Babamı ikna etmemin zor olmayacağı­nı biliyordum. Çünkü benim babam pamuk gibidir” dediğinde tüm salonun gözlerinin dolduğunu biliyorum.

O gün ödül töreninin onur konuşması için seçilen isimden de söz etmeden geçemeyece­ğim. 1984 Los Angeles Olimpiyatl­arı’nda altın madalya kazanan dünyanın ilk Müslüman kadın atleti Faslı Naval El Mutavakel, kadınların sporun her dalında öne çıkması için bugün dünya çapında rol modellik yapıyor.

Diyeceğim o ki biz de Yasemin Adar’la ne kadar gurur duysak az. İyi ki Mustafa Koç Spor Ödülleri, bir kadın olarak sporun en zor dallarında­n birinde dünya çapında başarılar kazanan ama hak ettiği kadar ön plana çıkaramadı­ğımız değerli sporcumuz Adar’a projektör tutmamıza vesile oldu.

Velale.NaGaN#VaEaK.FRP.WU SMS SK \a] 41 ·\e J|QGeU. 1. TL M+ 444 1

 ??  ?? Şelale KADAK
Şelale KADAK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye